Zwembad laten aanleggen tuin stappenplan

Wanneer je een zwembad in de tuin wilt, staat je een grote klus te wachten. Gelukkig hoef je niet alles zelf te doen. Sterker nog, een heleboel kan je uitbesteden. Toch is het goed om rekening te houden met de onderstaande stappen. Want linksom of rechtsom is het een flinke onderneming en zul je een aantal  belangrijke keuzes moeten maken. Wij bereiden je er met dit blog op voor.

Stap 1: Kies de juiste plek

Het begint allemaal bij het kiezen van de juiste plek. Als het zwembad namelijk eenmaal is geplaatst, kun je dit niet snel ongedaan maken. Het zwembad laten aanleggen in de tuin moet dus in een keer goed gebeuren. Bedenk dus goed waar je het zwembad wilt plaatsen.

Denk er hierbij ook goed over na hoe je wilt dat je tuin er in de toekomst uitziet. Wanneer je een tuin hebt die nog niet volledig begroeid is, zal die er na verloop van tijd heel anders uitzien. Heb je bijvoorbeeld bomen of struiken geplant die nog niet volgroeid zijn, dan is het verstandig het zwembad op ruime afstand te plaatsen.

Stap 2: Kies het materiaal

Waar inbouwzwembaden voor buiten vroeger vaak van polyester werden gemaakt, is dat tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Gelukkig maar, want polyester was niet altijd bestand tegen stoten en extreme weersomstandigheden. In het ergste geval kwamen er scheuren of gaten in de kuip met alle gevolgen van dien.

Een erg populair materiaal wat tegenwoordig veel gebruikt wordt is polypropyleen. Dit is een zeer sterke kunststof die veel beter bestand is tegen stoten en krassen dan polyester. Ook is het makkelijker schoon te houden, omdat het oppervlak veel gladder is.

Wil je praktisch onverwoestbaar materiaal? Dan is een RVS zwembad de oplossing. De kosten van RVS zijn echter wel hoger.

Stap 3: Kies een zwembadbouwer

Nu je eenmaal een zwembad hebt gekozen is de volgende stap het kiezen van een zwembadbouwer. Voor de echte doe-het-zelvers en zeer handige klussers slaan we daarmee misschien een optie over, namelijk het zelf aanleggen van het zwembad.

Maar omdat het plaatsen en volledig installeren van het zwembad een technische klus is die zeer nauwkeurig komt, gaan wij er vanuit dat je dit laat doen. Een bijkomend voordeel van het laten plaatsen, is dat je garantie hebt. Mocht er dus iets misgaan, dan wordt dit door de bouwer hersteld. Kies je ervoor om het zwembad zelf aan te leggen, dan is van deze garantie geen sprake. Uitzondering hierop is wanneer de fout aantoonbaar in het zwembad zelf zit in plaats van de aanleg en installatie.

Stap 4: Kies een afdekking

Nu we bij stap vier aanbeland zijn, zit het meeste werk er gelukkig op. Toch hoort het kiezen van een afdekking zeker bij de belangrijke stappen en keuzes die je moet maken om optimaal te kunnen genieten van je zwembad. Voorzie je je zwembad namelijk niet van een goede afdekking, dan heb je op termijn veel meer werk van het onderhoud.

Een afdekking voorkomt namelijk dat er onnodig vuil in het zwembad komt, maar helpt ook bij het tegengaan van verdamping en warm houden van het water. Al met al dus minder schoonmaken en minder water bijvullen met een afdekking.

Stap 5: Pak de tuin aan

Stap vijf zou ook de finishing touch genoemd kunnen worden, want bij deze stap kun je al genieten van het zwembad. Door alle werkzaamheden die zijn verricht voor de aanleg van het zwembad, is het goed denkbaar dat je tuin er niet tiptop meer uitziet.

Denk bij de aanpak van je tuin bijvoorbeeld aan zaken als de aanleg van een terras rondom het zwembad en het planten van nieuwe bomen en planten rond het zwembad. Ook is dit een goed moment om een douche naast het zwembad te bouwen, nu de grond nog open ligt in verband met de aanleg van de waterleidingen van het zwembad.

Een laatste tip zwembad laten aanleggen

Door deze vijf stappen van tevoren goed helder te hebben, ben je goed voorbereid op de aanleg van een zwembad in je tuin. Een laatste tip die we je hierbij nog graag meegeven, is om alles goed te plannen.

We kunnen ons voorstellen dat je helemaal enthousiast bent geworden en dat je snel wilt zwemmen in je tuin. De bovenstaande stappen nemen echter wel enige tijd in beslag. En ervan uitgaande dat je de aanleg laat doen, ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van een zwembadbouwer. Zorg dus dat je op tijd begint, zodat je in je tuin kunt zwemmen wanneer jij dat wilt.