zelf schilderen dit zijn de beste tips

Is er iets in of rondom je huis dat wel een nieuw kleurtje kan gebruiken? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om dit te schilderen. Of je nu je kozijnen of een tuintafel wilt schilderen, bij schilderen is een goede voorbereiding van groot belang. Er komt namelijk vaak meer bij kijken dan je in de eerste instantie had gedacht. Naast een goede voorbereiding is ook het juiste gereedschap belangrijk als je iets gaat schilderen. Benieuwd hoe je het beste zelf kunt gaan schilderen? Wij geven je wat goede tips!

De juiste kwasten

Goed schilderen kun je natuurlijk niet doen zonder de juiste kwasten. Voor een sneller en mooier resultaat is het dan ook van belang dat je over de juiste kwasten en rollers beschikt. Welke kwast geschikt is voor een bepaalde verf kan nog verschillen. Bereid jezelf hier dan ook goed op voor. Zo kun je voor acrylverf bijvoorbeeld het beste kwasten met kunststof haren gebruiken en bij een ander soort verf weer een andere kwast. Zoek dit van tevoren goed uit, zodat je het mooiste resultaat kunt bereiken. Probeer ook niet voor de goedkoopste kwast te gaan, zeker niet als je een belangrijke schilderklus hebt. Een kwast van goede kwaliteit draagt namelijk bij aan een mooier resultaat. Hier zal je dan ook alleen maar profijt van hebben.

Schuren

Iets dat echt aan te raden is, is om altijd te schuren voordat je begint met schilderen. Door te schuren kun je namelijk ongewenste oneffenheden verwijderen en kan het oppervlak opgeruwd worden. Dit is bevorderlijk voor de hechting van de nieuwe laag, waardoor de verf mooier naar voren zal komen. Je kunt schuren met behulp van een schuurpapiertje, maar gebruik maken van schuurmachines kan ook een goede optie zijn. Dit is vooral geschikt als je grote oppervlaktes moet schuren. Heb je het oppervlak dat je wilt schilderen goed geschuurd? Let er dan wel altijd op dat je het schuurstof nog even afneemt, zodat het oppervlak helemaal stofvrij is. Zo wordt het gemakkelijker om goed te kunnen schilderen.

Houd de verf goed schoon

Je wilt natuurlijk niet beginnen met schilderen en zien dat de verf niet goed schoon is. Dan sta je namelijk al gelijk een streepje achter. Voordat je daadwerkelijk begint met verven, is het daarom goed om de verf te checken. Voordat je het verfblik opent, is het goed om nog even het stof van de deksel te halen. Wellicht is er namelijk wel wat stof op gekomen tijdens het schuren van het oppervlak. Begin niet met het aanbrengen van de verf voordat de verf helemaal schoon is. Op deze manier kun je namelijk het mooiste resultaat creëren.

Verf aanbrengen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je bovenstaande stappen opgevolgd? Dan is het tijd om de verf aan te brengen. Onthoud dat het goed is om de kwast die je gebruikt tot maximaal de helft van de kwastpunt in de verf te dopen. Het wordt aangeraden om zo veel mogelijk van boven naar beneden te schilderen. Hoeveel verf je dient aan te brengen, is een beetje afhankelijk van het oppervlak dat geschilderd moet worden. Als je twijfelt, is het vaak goed om te kiezen voor zo’n twee of drie lagen.

Als je bovenstaande tips goed opvolgt, moet dat schilderklusje in of rondom je huis vast lukken. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg er echt voor dat je goed bent voorbereid voordat je een oppervlak gaat schilderen. Dan zal je het mooiste resultaat krijgen.