Landelijk wonen

Sommige mensen dromen er al jaren van, anderen moeten er niet aan denken. Wonen in een landelijke omgeving heeft voor- en nadelen. Is wonen in een landelijke omgeving iets voor jou?

Rust en ruimte

Wat mensen in de stad vaak tekort komen, is er op het platteland nog steeds voldoende: ruimte. In grote steden wonen erg veel mensen op een paar vierkante kilometer, in landelijke regio’s heeft iedereen volop ruimte om zich heen. Het leven op het platteland is vaak ook een stuk relaxter dan in de stad. Mensen zijn zich bewuster van de natuur, sommige voelen zich daar zelfs onderdeel van. Het is natuurlijk niet voor niets dat zoveel trainingen en retraites worden gehouden in een landelijke omgeving. Mensen doen er aan mee om tot rust en tot zichzelf te komen, wat hen blijkbaar in de stad niet lukt.

Afgelegen wonen

Wonen in een landelijke omgeving heeft ook één groot nadeel. Je woont verder van winkels, restaurants, bioscoop en ander vertier. Ook de bakker en de huisarts wonen vaak niet heel dichtbij. Waar je in de stad alles makkelijk op de fiets kunt bereiken, ben je op het platteland veel afhankelijker van de auto. Terwijl je in de stad soms al om de hoek op de bus of in de trein stapt, zijn de bushaltes en stations vanaf het platteland vaak kilometers ver verwijderd.

Veiligheid

Een ander voordeel van wonen in een landelijke omgeving is dat het vaak een stuk veiliger is. Er is minder criminaliteit. Hoe meer mensen er op een vierkante kilometer wonen, hoe meer er voor criminelen te halen is.

Het is voor kinderen ook veiliger om er te wonen en te spelen, wat ook komt door de eerder genoemde ruimte. Je hoeft als ouders minder bezorgd te zijn als je kind buiten speelt.

Stilte

De één waardeert het enorm, de ander wordt er gek van: stilte. Je moet er tegen kunnen om geen geluiden te horen, hier en daar een hond, een koe of een tractor daar gelaten. Het tegenovergestelde is ook waar: er zijn mensen die gek worden van alle geluid om hen heen. Zeker als je prikkelgevoelig bent, produceert de stad vaak een overdosis aan geluiden en andere prikkels.

Schone lucht

Een enorm voordeel van het ‘buiten’ wonen is de mindere aanwezigheid van auto’s en fabrieken. Waar je je in de stad soms van uitlaatgassen naar giftige uitstoot beweegt, is de lucht op het platteland nog relatief schoon.

Klein beginnen

Spreekt landelijk wonen jou aan maar heb je niet het budget voor een groot huis? Of wil je het eerst met een tweede huisje beginnen voordat je je huis in de stad opgeeft? Overweeg dan eens de aanschaf van een tiny house. Deze huisjes hebben alles wat je nodig hebt maar zijn zo efficiënt ingericht dat ze meestal maar rond de 20m2 groot zijn!

Zou jij willen en kunnen wonen in een landelijke omgeving?