wollen dekens wollen plaid

Een deken is gemakkelijk te gebruiken als stijlvol accessoire in de woonkamer. Dit is een mooie toevoeging aan het interieur, maar het is ook belangrijk dat de deken lekker warm en comfortabel is. Een goede keuze is een wollen deken of wollen plaid. Wij vertellen je alles over de wollen deken en de wolsoorten.

Waarom wollen dekens?

Wollen dekens zien er warm en comfortabel uit. Echter creëert wol zelf geen warmte, maar houdt het onze lichaamswarmte vast. Geen enkel synthetisch textielsoort kan dit nabootsen. Het onderscheidt zich van mensenhaar, doordat het schubben heeft. Dit zorgt ervoor dat de huid van een schaap of geit wordt beschermd. Bovendien is wol gekroesd, waardoor het de lucht vast kan houden en het dier dus warm kan houden. Deze twee eigenschappen zorgen ervoor dat wol eenvoudig gesponnen en gebruikt kan worden voor wollen dekens of wollen plaids.

Wolsoorten

Dankzij een fijne microstructuur, kan wol onze lichaamswarmte effectief opslaan. Ook kan het vocht afvoeren. Daarom kan ons lichaam droog en geïsoleerd blijven. Er zijn verschillende wolsoorten die worden onderscheiden gebaseerd op de diersoort. Elke wolsoort kent andere kenmerken en eigenschappen. Wanneer we zoeken naar een wollen deken is het natuurlijk belangrijk dat het warm en comfortabel is. Om deze reden hebben we de warmste wolsoorten voor je op een rijtje gezet.

Jak wol

Jak wol is de warmste wolsoort en is afkomstig van de Jak. Deze dieren worden veelal gehouden in Azië. De diersoort kan goed tegen de kou door hun bijzondere ondervacht. De jak wol is licht, zacht en isoleert goed. Hiermee is het ook de warmste wolsoort die we kennen. Ook kan er gemakkelijk een wollen deken of plaid van worden gemaakt, omdat het zo sterk is.

Kameelhaar

Na yakwol, is kameelhaar het warmst. De kamelen komen uit Mongolië, waar het in de winter gemiddeld -40°C is. Deze kostbare wolsoort moet op een bepaalde manier worden verwerkt, zodat het in een elegante en zijdezachte wollen deken kan worden gemaakt.

Kasjmier

Op de derde plek staat kasjmier. Deze wolsoort is afkomstig van de kasjmiergeit. Het is een zachte en luxe wolsoort, met daaraan ook een ontzettend hoog prijskaartje. Dit komt doordat de kasjmiergeit per jaar maar 100 tot 150 gram wol kan geven.

Merinowol

Merinowol staat op de laatste plaats, maar dit zegt niets over de kwaliteit. Slechts één merinoschaap kan al vijf kilo merinowol per jaar produceren. Dit maakt het een betaalbare wolsoort. Daarnaast is een merinowol deken ideaal voor hen die gevoelig zijn voor irritatie en allergische reacties. De wolsoort is dun, zacht en prikkelt niet.

Wollen deken of wollen plaid?

Wollen dekens en wollen plaids kunnen op dezelfde manier worden gebruikt: als deken of sprei. Het grote verschil zit in het feit dat een wollen plaid ook buiten te gebruiken is. Zo kan het gebruikt worden als een sjaal, om jezelf goed warm te houden tijdens de winter. Echter zijn beide producten warm en comfortabel, en kunnen ze gebruikt worden om over een bank of stoel te draperen. Op deze manier creëer je een stijlvol interieur.

Wollen dekens en plaids als woonaccessoire

Wollen dekens: een van de woonideeën voor dit jaar, maar ook voor andere jaren is het een geschikt idee. Niet alleen zijn wollen dekens en plaids enorm warm, ze ogen ook nog eens mooi. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je jouw woning leuk kan opfleuren.