De meeste mensen houden er van; de openhaard! Zeker als het weer buiten weer natter en kouder wordt is het gezellig om binnen dicht bij de openhaard te zitten. Alleen waar niet iedereen bij stilstaat is dat je voor je openhaard ook brandhout moet kopen. En dat er verschillende soorten openhaardhout te koop is die elk verschillende eigenschappen hebben. Alleen welke soorten openhaardhout zijn er precies? En wat zijn de voordelen en nadelen van elk type hout?

Berkenhout

De berk herken je meteen aan zijn witte barst, het lijkt wel of er een dun laagje papier omheen zit. Dit zie je natuurlijk ook terug aan het openhaardhout en hiermee is het een van de makkelijkst te herkennen soorten. Het voordeel van berken openhaardhout is dat het makkelijk aan te krijgen is en snel ontbrandt. Een ander voordeel is dat het zorgt voor hele mooie vlammen! Het nadeel is echter doordat het snel en makkelijk ontbrandt, dat het ook minder lang brandt. Het is dus ideaal voor mensen die niet zo lang of niet zo vaak hun openhaard willen aanmaken.

Essenhout

Essenhout is misschien wel het beste hout om je openhaard mee te stoken. Het voordeel van essenhout is namelijk dat het een hardhoutsoort is met een trage ontbranding waardoor het lekker lang meegaat. Bovendien geeft het een rustige vlam waardoor het ook weinig spat. Het nadeel van dit houtsoort is echter dat het een van de duurdere houtsoorten voor je openhaard is.

Eikenhout

Ook eikenhout is net zoals essenhout een harde houtsoort. Dat bekent dat ook dit openhaardhout langzaam brandt waardoor je er lang plezier van hebt. In tegenstelling tot essenhout heeft eikenhout echter een drukke vlam, hierdoor heb je meer kijkplezier, maar is de kans op spatten ook wel wat groter. Als laatste staat eikenhout bekend om de heerlijke geur.

Elzenhout

Elzenhout is net zoals berkenhout een zachtere houtsoort. Dit betekent dus dat deze sneller ontbrandt, maar ook korter brandt. Je hebt maar een paar blokken hout nodig voor een mooi vuurtje en daardoor is deze beter geschikt voor de kleinere openhaard. Het voordeel van elzenhout is dat het zorgt voor mooie gekleurde vlammen en een heerlijke geur. Bovendien is het net zoals berkenhout iets goedkoper dan de harde houtsoorten.

Twijfel jij nog welk soort openhaardhout je moet kopen? Gelukkig zijn er ook setjes met een mix van hardhout of een mix van zachthout te koop!