welke eigenschappen heeft een goed screendoek

Is je zonnescreen aan vervanging toe? Dan is de kans groot dat je alleen maar het screendoek hoeft te vervangen. Het dragende systeem is meestal nog prima in orde. Een nieuw screendoek kun je op heel veel plaatsen vinden. Maar hoe weet je nu welk screendoek echt goed is? Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van een goed screendoek.

Screendoek1
Gewicht van de stof

Bij screendoek wordt meestal het gewicht van de stof genoemd. Dit wordt vermeldt in aantal gram per vierkante meter. Een gebruikelijk gewicht is 450-500 gram per vierkante meter. Is het doek zwaarder, dan is de kwaliteit beter. Is het doek lichter, dan is de kwaliteit minder goed. Je ziet vaak dat goedkope doeken een stuk lichter zijn in gewicht. Het doek is dan dunner geweven en raakt dus sneller beschadigd.

Materiaalgebruik

Goede screendoeken bestaan uit een combinatie van materialen. Het eerste materiaal is glasvezel. Glasvezel ken je misschien wel van internetverbindingen. Het kan echter ook worden gebruikt of stoffen van te weven. Eén glasvezel is niet sterk, maar een bundel glasvezels is juist ontzettend sterk. Daarom wordt het doek gemaakt van glasvezel, zodat het niet snel zal beschadigen of scheuren. Over het glasvezeldoek wordt een coating van PVC aangebracht. Deze beschermt het doek nog extra en geeft meer kracht. Bovendien beschermd de coating ook tegen de UV straling van de zon. Een goed doek heeft een verhouding van ongeveer 40% glasvezel en 60% PVC.

Afwerking van de zomen

Een screendoek heeft vier zijkanten, die natuurlijk niet zomaar los gelaten kunnen worden. Een screendoek dat je bestelt om op een screensysteem te installeren heeft aan de onder- en bovenkant een ruime zoom. Daar kan de doekpees in geschoven worden om het doek te bevestigen. De zijkanten worden afgewerkt met een sealband. Koop je een los screendoek als schaduwdoek? Dan zijn alle vier de zijden meestal strak omgezoomd en dichtgenaaid. Deze afwerking moet goed gebeurd zijn, want anders loop je het risico dat het doek sneller scheurt.

Verschillende screendoek kleuren

In principe heeft een screendoek dat niet bewerkt wordt, een vreemde grijzige kleur. Daarom wordt het doek vrijwel altijd gekleurd. Dit wordt gedaan door screendoek kleuren toe te voegen aan de coating. Of de kleur lang mooi blijft, is afhankelijk van de kwaliteit van de coating. Hierbij let je dus weer op het gewicht van de stof en het materiaalgebruik. Is een doek eigenlijk té goedkoop? Dan is de kans heel groot dat de kleur binnen enkele jaren vervaagd omdat de kwaliteit te wensen overlaat.

Je screendoek vervangen kun je zelf. Maar dan moet je natuurlijk wel een goed doek bestellen als vervanging voor je oude doek. Het is daarbij belangrijk dat je let op de kwaliteit en de eigenschappen van het doek. Je weet nu precies waar je op kunt letten als je een nieuw screendoek bestelt.