Welk vloertype kies jij?

Of je nu een nieuwbouwhuis hebt gekocht waar nog geen vloer in ligt of je gaat de vloer in je huidige huis vervangen, de vloer is een bepalend onderdeel van je woning. Waar je vroeger vooral uit tegels of laminaat kon kiezen, heb je tegenwoordig heel veel verschillende soorten vloeren. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

Laminaat

Waarschijnlijk het meest verkochte vloertype in Nederland is laminaat. Met laminaat haal je wel de warme look van hout in huis, maar het is een stuk goedkoper dan een echte houten vloer. Daarnaast is het oppervlakte minder poreus, waardoor de vloer beter bestand is tegen bijvoorbeeld watervlekken en makkelijker schoon te maken. Tegenwoordig heb je laminaat in heel veel verschillende uitvoeringen. Niet alleen qua design, maar ook qua kwaliteit en prijs. Goed (duurder) laminaat is vaak ook moeilijk te onderscheiden van echt hout!

Parket

Parket is dan ook de logische volgende optie voor op de vloer. Ten opzichte van laminaat is parket gemaakt van echt hout waardoor dit warmer aanvoelt en een natuurlijkere uitstraling heeft. Het nadeel is dus wel dat het vlek gevoeliger is, minder goed tegen een stootje kan en duurder.

Gietvloer

De gietvloer is de laatste jaren sterk in opmars. Logisch, want de gietvloer heeft een prachtige strakke uitstraling en ook een aantal voordelen. Zo is de vloer heel makkelijk te onderhouden wat zorgt voor een goede hygiëne, is de vloer slijtvast en geluiddempend en kun je vloer in elke gewenste kleur krijgen. Het nadeel is echter dat het wel een wat duurdere vloer is en dat je deze door een specialist moet laten plaatsen, bijvoorbeeld door G-vloeren. Gietvloeren zijn echter heel duurzaam waardoor ze heel lang mee gaan en de kosten op de lange termijn daardoor meevallen.

Vloerbedekking

Naast bovenstaande zogenaamde ‘harde’ vloeren, heb je ook vloerbedekking oftewel tapijt. Waar de andere vloertypes vaak in de woonkamer en keuken gebruikt worden, wordt vloerbedekking nog steeds veel toegepast in slaapkamers. Vloerbedekking is namelijk lekker warm en zacht aan de voeten en werkt geluiddempend. Bovendien beschermt het de vloer goed tegen stoten en slijt het minder. Vloerbedekking kun je echter alleen stofzuigen waardoor je het minder makkelijk schoon kunt houden en het minder hygiënisch is. Zeker als je een huisstofmijtallergie hebt, dan is vloerbedekking niet aan te raden.