Een lichte woning geeft altijd een andere sfeer. Echter is het bij lang niet alle woningen mogelijk om voldoende natuurlijk licht naar binnen te laten komen. De ramen zijn misschien niet groot genoeg of de stand van de zon zorgt ervoor dat het licht net niet naar binnen valt. Er kan dan gekeken worden naar een lichtkoepel. Deze plaats je op het dak, waarna het natuurlijke licht de ruimte zal verlichten. Je hoeft niet meer de hele dag lampen aan te hebben staan. Maar wat zijn nou de precieze eigenschappen van een lichtkoepel?
Eigenschappen afhankelijk van het soort lichtkoepel
De eigenschappen van een lichtkoepel worden grotendeels bepaald door de variant van de koepel die jij op jouw dak hebt geplaatst. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten, waardoor er ook een ander soort licht binnen kan komen. Je hebt bijvoorbeeld een lichtstraat zadeldak, maar ook vlakke lichtkoepels. Je moet daarom als eerste gaan kijken naar de overeenkomsten en verschillen van de lichtkoepels voordat je ze gaat laten plaatsen. Want waarmee behaal je nu het meeste licht? Bekijk daarvoor ook altijd jouw dak en de ligging, zodat je alles op elkaar aan kunt passen.
De juiste afmetingen van een lichtkoepel
Een lichtstraat zadeldak kenmerkt zich door twee schuin aflopende ruiten, die allebei in tegenovergestelde richting lopen. In het midden zit een tussenkoker, waardoor de ruiten bij elkaar gehouden worden. Ook deze koker is op dezelfde manier als de ruiten afgewerkt, zodat deze niet op gaat vallen. De lengte van deze lichtkoepel wordt altijd aangegeven in breedte maal diepte. Dit wordt ook wel de dagmaat genoemd. De diepte wordt hierbij gegeven aan de horizontale overspanning van de schuine zijden. Het valt als het ware onder een vlakke lichtkoepel, maar gaat wel iets hoger op het dak.
Een isolerende werking in huis
De vlakke lichtkoepels kunnen allemaal prefab opgebouwd worden. Hierdoor zijn er ook een groot aantal passende oplossingen te vinden. De standaardmaten zijn uitgebreid, waardoor alles gelijk op jouw woning geplaatst kan worden. Vanaf dat moment merk je de eigenschappen direct. Je merkt namelijk in eerste instantie dat er veel meer licht binnen valt. Daarnaast kan een lichtkoepel zorgen voor een betere isolatie. In de warme zomermaanden zal de warmte daarom buiten gehouden worden, terwijl in de wintermaanden juist de kou uit jouw huis wordt gehouden. Je hebt dus ook gelijk een energiebesparing in jouw woning.
Geluiden weren uit huis
De isolatie van vlakke lichtkoepels blijft echter niet alleen bij warmte en kou. Ook geluiden kunnen buitenshuis worden gehouden. Ondanks dat je een veel opener huis krijgt, zul je niets horen van het lawaai dat van buitenaf komt. Je geniet van alle rust en hebt de zonnestralen op jouw gezicht. Het is daarom wel aan te raden dat je de lichtkoepel op een plek in de woning laat plaatsen waar je er profijt van gaat hebben. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer of de aanbouw. Laat je daarbij adviseren door een expert over de grote hoeveelheid mogelijkheden.
Erkend installatiebedrijf
Zoals je waarschijnlijk al door had, is het plaatsen van een lichtkoepel een secuur klusje. Je moet wel weten wat je doet, anders heb je kans op lekkages. Neem daarom contact op met een erkend dakdekkersbedrijf voor het plaatsen van een lichtkoepel. Vaak kun je vooraf geheel vrijblijvend een offerte opvragen.