Lampen kopen

De verlichting kan de uitstraling van je woning maken of breken. Daarom is het erg belangrijk om hier genoeg aandacht aan te besteden en goed na te denken voor je overgaat tot lampen kopen. Het kan best lastig zijn om geschikte verlichting te vinden voor in huis. Wij vertellen je daarom waar je op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe lampen voor in je huis.

De functie van de lamp

Wat je als eerst moet bedenken is wat de functie is van de lamp. Je kunt een lamp alleen gebruiken om de kamer te verlichten, maar het kan natuurlijk ook als decoratie gebruikt worden. Bedenk dit dus eerst voordat je verder gaat zoeken. Dit bepaald namelijk grotendeels waar je op moet letten wanneer je gaat zoeken naar nieuwe verlichting.

Het type lamp

Er zijn ontzettend veel verschillende lampen te krijgen, hierdoor kan het erg lastig worden om een keuze te maken. Net als bij bijvoorbeeld tafels, zijn er ook bij lampen verschillende soorten te krijgen. Bepaal eerst welke soort lamp je wilt, dit zal je zoektocht al een stuk makkelijker maken. We hebben een aantal verschillende lampen voor je op een rijtje gezet:

  • Spots
  • Wandlampen
  • Plafondlampen
  • Kroonluchters
  • Railverlichting

De lichtbron

Bij het kiezen van een geschikte lamp zul je ook na moeten denken over de lichtbron. Soms is dit van te voren al bepaald, maar soms kun je ook kiezen. De meest voorkomende soorten zijn: halogeenlamp, spaarlamp en ledverlichting. Halogeen lampen worden vaak gebruikt in spots, deze branden direct maar de levensduur is erg kort. De levensduur van spaarlampen is een stuk langer, daarnaast verbruiken ze een stuk minder energie. Ook zijn er veel mensen die kiezen voor led, dit geeft een mooi wit licht en de levensduur is 15 tot 20 jaar.

Er zijn dus een hoop dingen waar je op moet letten wanneer je nieuwe lampen gaat kopen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je een lamp kiest die je mooi vindt. Een goed design vinden is misschien nog wel het moeilijkste. Je wilt namelijk dat de lampen goed passen bij je interieur en dat kan best lastig zijn.