voordelen goede afvoer voor regenwater

In Nederland hebben veel mensen last van wateroverlast door een regenbui. De regen wordt steeds heviger, waardoor de tuinen het ook niet meer goed af kunnen voeren. Daarbij zijn er veel tuinen volledig bestraat, wat ook niet bijdraagt aan een goede afvoer. Je moet daarom zelf ook de nodige maatregelen treffen om geen last te hebben van wateroverlast. Zo kun je bijvoorbeeld gaan kijken naar drainage. Maar wat zijn dan de voordelen van een goede afvoer voor regenwater en waar kun je allemaal aan gaan denken? Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden.

Eenvoudig zelf aan te leggen

Een goede afvoer voor het regenwater komt in verschillende soorten en maten. Dit is gelijk het eerste voordeel. Je kunt namelijk zelf bepalen hoe je ervoor gaat zorgen dat het water niet in jouw tuin blijft staan. Drainage is daarbij eenvoudig aan te leggen. Door voor de beste oplossing voor jouw situatie te gaan kun je zelfs het meest uitgebreide afvoersysteem aansluiten en weet je bij een volgende regenbui zeker dat het water niet meer blijft staan, maar juist langzaam weer afgegeven wordt in de grond. Natte voeten en waterschade ga je niet meer krijgen.

Water teruggegeven aan de bodem

Een goede afvoer is daarbij een natuurlijke manier van het voeden van de bodem. Het systeem vangt namelijk niet alleen het regenwater op, maar geeft het ook geleidelijk weer terug aan de bodem. Dit wordt niet in een keer gedaan, zodat de bodem niet verzadigd raakt. In kleine hoeveelheden gaat het terug de bodem in en alles dat niet gebruikt wordt, kan worden afgevoerd op de riolering of de sloot. Bij slechte drainage in de tuin zal de bodem namelijk te snel verzadigd raken en ga je de plassen water na een regenbui direct zien.

Een grote kostenpost voorkomen

Daarbij gaat het ook een flinke kostenpost op de langere termijn schelen. Water blijft namelijk niet alleen staan in de tuin, maar kan ook veel zaken aan gaan passen. Zo kan het bijvoorbeeld jouw schuur in lopen, waardoor de spullen die daarin staan vochtig of nat worden. Daarnaast loopt het eenvoudig onder de vlonders in. De vlonders zullen gaan rotten, waardoor je een geheel nieuw terras aan moet gaan leggen. Dit loopt flink op in de kosten als je te laat ingrijpt. De drainage daarentegen is helemaal niet duur. Je verdient het dus gewoon terug.

Meer dan alleen voor afvoer mogelijk

Een afvoer voor het regenwater werkt daarbij ook als regenwaterbuffer. Het regenwater wordt opgeslagen en je kunt zelf bepalen hoe je het gaat hergebruiken. Zo kun je het in de warme zomermaanden bijvoorbeeld gebruiken om de planten water te geven. Ook kun je het gazon ermee besproeien. Je hoeft hierdoor geen drinkwater te verspillen. Bij schaarste kan het daarom een geschikte oplossing zijn. Je hebt altijd voldoende mogelijkheden om jouw tuin van een gezond uiterlijk te laten voorzien. Dankzij de afvoer heb je dus meer dan alleen het voorkomen van plassen in de tuin.