verschillende soorten douchesets

Of je nu je badkamer gaat renoveren of de badkamer voor een geheel nieuw huis gaat uitzoeken, het bepalen van welk sanitair je in je badkamer wilt is altijd een hele klus. Naast het bepalen van de hoofdkleuren zoals de tegels op de vloer en op de wand, moet je ook kleinere items gaan uitzoeken. Een van die onderdelen is de douche! De douche gebruik je waarschijnlijk elke dag en moet daarom een heerlijke ruimte voor jou zijn. Een van de belangrijkste onderdelen zijn de kranen. Hierbij heb je een keuze uit losse kranen, maar meestal als je de hele douche gaat renoveren of plaatsen, kies je voor een doucheset. Welke soorten douchesets zijn er precies en waar let je op bij de aankoop?

Inbouw of opbouw doucheset

De eerste keuze die je meestal maakt bij het uitzoeken van een doucheset, is de keuze tussen een inbouw of opbouw douchesets. Bij een inbouw doucheset zit de toevoer van het water in de muur. Hierdoor is de thermostaat en de glijstang niet in zicht en heb je alleen de knoppen en koppen zichtbaar. Dit geeft een minimalistischere en luxere uitstraling ten opzichte van een opbouw doucheset. Het nadeel is echter dat de inbouw doucheset lastiger te monteren is en daardoor duurder. Ook als er iets stuk gaat is het repareren en/of vervangen van onderdelen lastiger.

Wel of geen stortdouche

Voor zowel een inbouw als een opbouw doucheset heb je de keuze of je alleen alles-in-een douchekop wilt of dat je kiest voor een stortdouche met een losse handdouche. De meeste mensen kennen de stortdouche trouwens ook onder de naam regendouche. Bij een regendouche komt er een grotere hoeveelheid water uit dan met een standaard douche en bovendien wordt dit water door de grotere kop beter verspreid waardoor de straal ‘luchtiger’ aanvoelt. Een doucheset met stortdouche geeft je dus extra comfort en luxe.

De diameter van de stortdouchekop is minimaal 20 cm maar kan oplopen tot wel 30 of zelf 40cm. Deze wordt standaard hoger gemonteerd dan de handdouche. De losse handdouche is daarnaast handig om je bijvoorbeeld af te spoelen, om te gebruiken als je niet wilt dat je haar nat wordt of om de douche uit te spoelen.

Design van de doucheset

Nadat je een keuze hebt gemaakt rondom de functionele kenmerken, kom je uit bij misschien wel het leukste onderdeel van jouw keuzemoment; het design. Vroeger was je doucheset meestal gewoon chroom oftewel zilver. Tegenwoordig is ook (mat) zwart een hele populaire kleur en ook de laatste 2-3 jaar is daar goud/messing bijgekomen.

Naast de kleur kies je ook voor het ontwerp van de elementen. Kies je voor juiste een heel strak ontwerp of mag het wat klassieker zijn? En wil je dat alle elementen verfijnd zijn of juist een wat stoerdere en stevigere uitstraling hebben? Het is allemaal een keuze van smaak en gelukkig daarom zijn er zoveel verschillende soorten douchesets te koop.