Hoe vaak heb jij mensen wel niet horen vertellen over een problematisch verlopen verbouwing? Vast meer dan eens, want verbouwingen verlopen lang niet altijd zoals gepland en gewenst. Waardoor de problemen ontstaan? Veel mensen zijn zich vooraf niet goed bewust van problemen die kunnen ontstaan. En dat is ook lastig, want deze komen vaak pas voor zodra de verbouwing in volle gang is. Heb jij verbouwplannen? En ben je benieuwd hoe je kunt zorgen voor een stressvrije en soepele verbouwing? Hieronder lees je tips voor de voorbereidingen op, het regelen van de financiering en de uitvoering van een verbouwing.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Het klinkt als een dooddoener, maar ook bij een verbouwing geldt toch echt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Bedenk voor jezelf hoe de situatie nu is, en wat je anders zou willen zien. Online kun je vaak al een hoop informatie over en ervaringen vinden met woningprojecten. Dit kan je helpen bij het op papier zetten van mogelijke oplossingen.
Kun je zelf de verbouwing uitvoeren, en is de klus niet heel groot? Vraag dan eens aan medewerkers van bouwmarkten naar ideeën. Zij kunnen vaak handige tips geven als het gaat om constructies of materiaal. Tegenwoordig kun je overigens bij sommige bouwmarkten ook gereedschap huren. Zo hoef je geen dure spullen zelf aan te schaffen voor een eenmalige klus.
Is de klus te groot om zelf uit te voeren, of heb je er geen tijd voor? Laat dan minimaal drie aannemers of andere klusprofessionals langskomen. Vraag hen om oplossingen, en laat offertes maken zodat je de werkzaamheden goed kunt vergelijken qua prijs.
Een verbouwing financieren: dit moet je weten
Ok, je weet nu wat de verbouwing gaat kosten. Dan is het tijd om over de financiering ervan na te denken. Voer je de klus zelf uit, dan kom je waarschijnlijk nog wel uit met spaargeld. Gaat het om een groot project? Dan is het vaak nodig de hypotheek uit te breiden of een lening af te sluiten.
Is het totaalbedrag van het project minder dan 25.000 euro? Dan is een verbouwing financieren door middel van een lening vaak de beste optie. Hierbij krijg je namelijk niet te maken met extra kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekverstrekker en notaris. Bovendien kun je gebruikmaken van hetzelfde fiscale voordeel van een hypotheek: de rente is aftrekbaar van je inkomen.
Bij verbouwingen die meer dan 25.000 euro is een extra of uitbreiding van de hypotheek vaak goedkoper. De extra kosten kunnen dan namelijk worden weggestreept tegen de lagere rente. Ga na welke opties je hebt qua financiering, en bereken welke optie het beste is in jouw situatie.
Zo verloopt de uitvoering als een zonnetje
Belangrijkste tip als het gaat om de uitvoering: bereid je voor op rommel. Of je nu zelf aan de slag gaat of anderen inhuurt, troep is onvermijdelijk. Mag de vloer niet beschadigen, leg dan stucloper neer. Bedek verder je meubels met zeil of doeken zodat er geen stof op komt. Houd tot slot stoffer en blik, vuilniszakken, een dweil en goed werkende stofzuiger bij de hand. Door tussendoor goed op te ruimen werk je veiliger, en heb je je woning na de verbouwing weer sneller op orde.