Verbeter je slaapkamer voor een goede nachtrust

Ongeveer een derde van breng je slapend door. Tijdens je slaap rust je uit maar worden ook belangrijke processen in je lichaam in gang gezet zodat je weer voldoende energie hebt om de volgende dag aan te kunnen. Ook speelt slaap een belangrijke rol voor je weerstand en voor je humeur. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat als je slaapt, deze slaap zo goed mogelijk is. Maar waar moet je op letten om je nachtrust te bevorderen en ervoor te zorgen dat je slaapkamer optimaal is ingericht?

Kies voor een goed bed

Een goede nachtrust begint natuurlijk bij een goed bed. Tegenwoordig is dit echter niet meer zo eenvoudig; er komen steeds meer bedden- en matrassenleveranciers op de markt. Hierdoor wordt het steeds lastiger om te kiezen voor een echt goed bed. Als je kiest voor merken die al geruime tijd bestaan en een lange historie hebben opgebouwd, dan weet je zeker dat je goed zit. Hästens is een van deze merken. Een Zweedse bedden- en matrassenfabrikant die al meer dan 10 jaar garant staat voor kwaliteit en duurzaamheid. Twijfel je over welk bed het beste voor jou is? Ga dan naar een beddenspeciaalzaak en laat je adviseren door een specialist!

Zorg voor goede ventilatie en temperatuur

Een ander onderdeel voor een goede nachtrust en misschien het onderdeel wat het vaakst onderschat wordt, is een goede ventilatie en temperatuur in de slaapkamer. Als je slaapt, werkt je lichaam nog steeds door en dit zorgt ervoor dat je gedurende je slaap veel zweet. Door voldoende ventilatie te hebben in je slaapkamer – bijvoorbeeld een open raam – komt er gedurende de nacht frisse lucht binnen. Dit zorgt niet alleen voor het op temperatuur blijven van je lichaam, maar ook voor nieuwe zuurstof in de slaapkamer. Ook overdag kun je aan de ventilatie werken, niet alleen door het raam open te laten staan, maar ook door je dekbed vaker te luchten.

Een lekker dekbed en goed kussen

Nu we het toch over het dekbed hebben, ook dit is een essentieel onderdeel voor een goede nachtrust. Als je een te dik (te warm) dekbed hebt, dan ga je onrustig slapen doordat je het te warm hebt. Ook als het dekbed te dun (te koud) is, dan heb je een grote kans dat je onrustig slaapt of zelfs wakker wordt. Kijk dus welke dikte voor jou goed is. Vaak kies je voor een vierseizoenen dekbed, zodat je in de zomer een dunner dekbed hebt en tijdens de koude wintermaanden beide dekbedden samen gebruikt. Ook het materiaal is hierbij van belang. Een natuurlijke vulling ademt veel beter dan een synthetische vulling, waardoor je ook minder zweet.

Dus slaap jij slecht of heb je ’s ochtends het gevoel dat je nog steeds moe bent als je wakker wordt? Kijk dan eens naar de omstandigheden in je slaapkamer en welke verbeteringen je hierin kunt doorvoeren om je nachtrust te verbeteren!