verandazonwering voordelen

Dat het warm kan worden onder de veranda is duidelijk wanneer het hoogzomer is. Afhankelijk van hoe je veranda is opgebouwd kan het erg warm worden. Een aantal graden warmer dan de buitentemperatuur is zeker geen bijzonderheid. 

Uiteraard wordt het warmer onder de veranda wanneer je een glazen dak hebt dan wanneer je een veranda van hout hebt. Zelfs de verschillen tussen glas en melkglas zorgt al voor een flink verschil qua warmte onder de veranda.

Daarom kan het een goed idee zijn om na te denken over hoe jij je nieuwe veranda op wil laten bouwen op het moment dat je rekening wil houden met de warmte die in de zomer kan ontstaan onder de veranda waar je zo van wil gaan genieten.

Al eens nagedacht over verandazonwering?

Wist je dat een veranda ook van zonwering kan worden voorzien? Er zijn verschillende methoden om de veranda van zonwering te voorzien en om er zo voor te zorgen dat het aangenamer wordt in de zomer. 

Het (glazen) dak van de veranda kan namelijk van zonwering voorzien worden, evenals de wanden en de voorzijde (wanneer de voorzijde is voorzien van een glazen wand). Er zijn verschillende soorten zonwering in omloop die je kunt gebruiken om je veranda te koelen en van de zon te weren. We gaan het er eens over hebben.

Bovenliggende verandazonwering

Bovenliggende zonwering voor de veranda heeft het voordeel dat deze zonwering nog voor de zon het glas bereikt de zon zal tegenhouden. Daardoor weert een bovenliggende zonwering op de veranda de zon beter dan wanneer de zonwering onder de veranda is geplaatst. 

Het blijft echter wel een veranda; de zon wordt uitstekende geweerd met de veranda maar een veranda warmt nu eenmaal snel op. Dat is een feit en daar zal zonwering nou eenmaal niet alles aan veranderen. 

Onderliggende verandazonwering 

Ten opzichte van bovenliggende zonwering is een nadeel van onderliggende zonwering dat deze soort zonwering aan de binnenkant van de veranda is geplaatst. Daardoor wordt er over het algemeen iets minder goed gekoeld omdat de warmte de veranda al is binnengekomen. 

Een voordeel aan onderliggende zonwering in de veranda is dat de zonwering mooier schoon blijft omdat deze niet te maken heeft met alle weerselementen. 

Een ander voordeel is dat onderliggende zonwering voor de veranda goedkoper is. 

Verder hoef je ook nooit op te letten op het weer en het binnenhalen van de zonwering in verband met opkomende regen. De zonwering hangt immers mooi onder de veranda. Heerlijk  toch?

Buitenjaloezieën bij de veranda

De zijkant van de veranda zou je bijvoorbeeld af kunnen dekken met buitenjaloezieën welke op afstand bedienbaar zijn. Zo kun je zelf kiezen in hoeverre je het licht en in mindere mate de warmte kunt laten binnenkomen.

In de winter kan het namelijk wel lekker zijn om de zon binnen te laten komen in de veranda. Met buitenjaloezieën heb je hier de vrijheid in, je kunt dus lekker kiezen of je wel, geen of een beetje zon laat binnenkomen in de veranda.