tips voor het aankopen van een huis

Al een tijdje op zoek naar jouw droomhuis? Zoals je waarschijnlijk al wist, is dit een erg lastige taak. De meesten weten niet waar ze precies op moeten letten en waar ze moeten beginnen. Er zijn een aantal belangrijke zaken die extra aandacht nodig hebben. In dit artikel geven wij je een aantal tips voor het aankopen van een huis. Of je het aankoopproces alleen aangaat of met een aankoopmakelaar, met deze tips kom je zeker een stuk verder. Lees snel verder!

1 – Maak een wensenlijst

Als je nog geen idee hebt waar je naar op zoek bent, is het handig om een wensenlijst te maken. Denk bijvoorbeeld aan de grootte, aantal slaapkamers en de buurt of stad. Bovendien is het goed om vast te leggen in wat voor woning je wilt wonen. Heb je liever een nieuwbouwwoning? Of zoek je juist een karaktervol huis uit de jaren ‘30? Schrijf dus al je wensen op om een goed beeld te krijgen van jouw droomhuis.

2 – Bespreek de financiële mogelijkheden

Voordat je actief gaat zoeken naar een huis moet je natuurlijk ook je budget weten. Daarom is het belangrijk om een afspraak in te plannen met een hypotheekadviseur. Zo kom je te weten wat je maximale budget en financiële mogelijkheden zijn. Hierna kun je pas echt doelgericht gaan zoeken en teleurstellingen voorkomen. 

3 – Ga in gesprek met een aankoopmakelaar

Is het aankoopproces nog nieuw voor je? Dan kun je alvast gaan kijken naar de opties. Ook kun je een kennismaking inplannen met een aankoopmakelaar. Zij kunnen actief voor je gaan zoeken met jouw wensenlijst in gedachte. Bovendien zullen ze je regelmatig updaten met woningen die voldoen aan jouw wensen en ook nog eens binnen jouw budget passen. Op deze manier hoef je zelf niet constant te zoeken, terwijl je er eigenlijk weinig vanaf weet. Dit bespaart tijd, waardoor je je kan focussen op andere zaken.

4 – Bezichtig verschillende huizen

Velen neigen ernaar om bij het eerste huis dat ze bezichtigen al een bod te plaatsen, omdat ze wanhopig zijn. Doe dit niet en bezichtig meerdere huizen. Zo heb je een beter beeld van de beschikbare woningen en de prijsklassen. Zorg er ook voor dat je het huis bezichtigd met een ander. Zij zullen op andere details letten, waardoor je ook een tweede mening hebt. Ben je al in gesprek geweest met een aankoopmakelaar? Neem dan je aankoopmakelaar mee naar de bezichtiging. Zij hebben een kritisch oog en zullen belangrijke vragen stellen.

5 – Onderzoek de buurt en recente verkopen

Zodra je weet in welke buurt je wilt wonen, is het van belang om de buurt en recente verkopen in die buurt te onderzoeken. Het is onder meer goed om te weten of er goede scholen in de buurt zijn. Ook kun je kijken naar de mogelijkheden wat betreft openbaar vervoer en supermarkten. 

Verder zijn de recente verkopen belangrijk om te onderzoeken, zodat je niet te hoog gaat bieden. Kun je uit je eigen onderzoek niet veel halen? Dan is het altijd mogelijk om een woning taxateur de waardebepaling van het huis te laten doen. Dit vereist deskundigheid en kennis omtrent de markt, dus een gecertificeerde taxateur zal je hier goed bij kunnen helpen.

Op zoek naar woonideeën voor je toekomstig huis?

Door alvast na te denken over woonideeën voor je toekomstig huis kom je niet onvoorbereid bij je nieuwe woning te staan. Doe dus alvast onderzoek naar leuke woonideeën en inspiratie voor het interieur.