sedumdak voordelen

Tegenwoordig zie je steeds vaker een ‘groen dak’. Een van de soorten groene daken is een sedumdak. Wat houdt een sedumdak precies in? En wat zijn de voordelen van deze groene daken? Je leest het allemaal in dit artikel!

Waarom kiezen voor een groen dak?

Groene daken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen.  Bij een groen dak is het daksysteem volledig bedekt met planten. Aangezien er in stedelijke gebieden soms maar weinig groen te vinden is, heeft het plaatsen van een groen dak veel impact. Zo zal het plaatsen van planten op het dak kleur geven aan de omgeving. Bovendien draagt het bij aan een schonere lucht en meer biodiversiteit. Je kunt je voorstellen dat er heel veel verschillende dieren zijn die het fijn vinden dat er meer groen is!

Daarnaast hebben groene daken hebben ook voordelen voor je eigen huis! Door je dak te bedekken met planten zal het ook bijdragen aan het onderhouden en beschermen van je huis. Zo zal je dak beschermd worden tegen zon, regen en temperatuurverschillen. Hierdoor zal je dak langer mee gaan en blijft je huis beter geïsoleerd.

Sedumdak en voordelen

Groene daken zijn er in veel verschillende soorten. Een van deze soorten is het sedumdak. Dit is lichtgewicht dakbedekking voor een plat dak waarbij er vetplantjes gebruikt worden. Bij sedumdaken wordt er gebruik gemaakt van vetplantjes. Wanneer je kiest voor een sedumdak kan je kiezen uit ongeveer 250 soorten planten. Hierdoor hoef je niet voor één plant te kiezen, maar kan je verschillende kleuren en soorten afwisselen. Doordat je je sedumdak geheel naar eigen wensen kan inrichten, creëer je als het ware een tuin op je dak.

Deze plantjes zijn ideaal voor groene daken omdat ze maar weinig grond nodig hebben en goed tegen het klimaat in Nederland kunnen. Daarnaast is er bij deze planten maar weinig onderhoud nodig.

Sedumdak aanleggen

Een sedumdak is eenvoudig aan te leggen met behulp van een MobiRoof. Dit is een systeem waarbij je verschillende cassettes aan elkaar kunt klikken, waardoor je meteen een groen dak krijgt. Het systeem wordt kant en klaar geïnstalleerd en is op zo’n manier ontwikkeld dat deze cassettes makkelijk te verplaatsen zijn. Hierdoor kan je altijd bepalen hoe je dak er uit ziet. Wel is het belangrijk om te onthouden dat sedumdaken alleen geschikt zijn voor platte daken met een hellingshoek tot 10 graden. Is je dak toch schuiner? Dan is het verstandig om voor een ander soort groen dak te gaan.