rouwvliegjes kamerplanten bestrijden

Waarschijnlijk krijgt iedereen die thuis meerdere kamerplanten heft er wel eens mee te maken; kleine zwarte vliegjes. Dit zijn zogenaamde rouwvliegjes.  Ook wij hadden dit probleem en zijn daarom voor jou op onderzoek uitgegaan. Wat zijn dat? En wat kun je ertegen doen? Wij vertellen het je in dit artikel.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die graag bij planten zitten. Dit kan zowel binnen zijn, bij kamerplanten, als buiten bij je pot-, perk- of balkonplanten. Ze komen nooit alleen, maar altijd als een groepje. Ondanks dat we ze rouwvliegjes noemen, zijn het eigenlijk rouwmuggen. Mini muggen dus die bij om je planten zwermen. Hun officiële namen zijn Bibio Marci, Bibio Hortulanus, Dilophus Febrillis.

Wat is het probleem met rouwvliegjes?

Los van het feit dat ze niet mooi uitzien, zijn ze ook schadelijk voor je planten. Dan gaat het trouwens niet om vliegjes zelf, maar het zijn vooral de larven van de rouwvliegjes die schadelijk zijn. Één rouwvliegje kan namelijk tot wel 200 eitjes per keer leggen en dat worden allemaal larven en daarna vliegjes. Die allemaal opnieuw weer eitjes leggen. Deze eitjes en larven gaan in de potgrond zitten. De larven zijn ongeveer 5mm lang en gebroken wit, zeker tegen de donkere kleur van (pot)grond aan kun je daarom vaak met het blote oog zien zitten.

Gaat mijn kamerplant dood door rouwvliegjes?

De larven hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en deze voedingsstoffen halen ze uit jouw plant. Dit wordt ook wel vraatschade genoemd en hierdoor kunnen ook weer andere plantenziektes de kop op steken. Ondanks dat rouwvliegjes dus aan je planten eten, gaat je kamerplant niet meteen dood.

Hoe kun je rouwvliegjes bij je kamerplanten bestrijden?

De eerste belangrijke stap is om te kijken welke planten (binnen of buiten) allemaal rouwvliegjes hebben. Deze plant moet namelijk even in ‘quarantaine’ zodat de andere planten die het niet hebben, ook niet besmet kunnen worden.

Daarna zijn er een aantal mogelijkheden om van rouwvliegjes af te komen.

Grond laten uitdrogen

De makkelijkste manier om te proberen is om de plant geen water meer te geven waardoor de potgrond droog wordt. De eitjes en larven van rouwvliegjes hebben vocht nodig om te kunnen groeien dus in een droge omgeving zullen ze waarschijnlijk doodgaan. Echter de kans dit lukt is klein. Want zoals we net al aangaven, kan slechts één rouwvliegje zo weer 200 nieuwe eitjes leggen. En de kans is groot dat ondanks dat de potgrond droog is, er toch nog een of meerdere eitjes of larven het overleven en de voortplanting weer opnieuw begint. Dit kan dus echt alleen als je er heel snel bij bent.

(Pot)grond vervangen

Ben je er wat later bij? Dan kun je overwegen om de (pot)grond van de desbetreffende plan te vervangen. Voor een kamerplant is dit waarschijnlijk wat makkelijker dan voor een buitenplant. Bovendien moet je zoveel mogelijk grond vervangen zonder de wortels van de plant te beschadigen. Op die manier haal je de eitjes en larven weg, zonder de plant aan te tasten. Ook dit is dus alleen effectief als de rouwvliegjes er net pas zijn en als ze nog niet te diep in de grond zitten. Maar beide oplossingen zijn bijna altijd van tijdelijke aard en hebben geen blijvend succes.

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Mocht je willen gaan voor een oplossing waarbij succes gegarandeerd is, dan kun je biologische bestrijding gebruiken. Hierbij maak je geen gebruik van allerlei chemische stoffen, maar kijk je wat de natuurlijk te bieden heeft om het probleem zelf op te lossen. In dit geval kom je dan uit bij aaltjes tegen rouwvliegjes. Aaltjes zijn onschadelijk voor de plant maar ook voor dieren en voor de mens.

Hoe kun je het voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Maar hoe voorkom je dat je planten besmet worden met rouwvliegjes? Door je plant niet meer water te geven dan dat deze nodig heeft. Rouwvliegjes ontstaan namelijk doordat de plant teveel water krijgt waardoor niet al het water wordt opgenomen door de plant. Daardoor blijft het water staan en ontstaat er wortelrot. Dit gaat als het ware ‘broeien’ waardoor het een perfecte leefomgeving is voor eitjes en larven.