onthardingszout wat is het eigenlijk

Onthardingszout staat ook wel bekend onder de naam ‘regeneratiezout’. Het is het soort zout dat gebruikt wordt om water te ontharden. Dit onthardingszout is verkrijgbaar in diverse vormen en wordt zowel in de industrie als door particulieren gebruikt.

Wat betekent ‘hard water’?

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat het water uit de kraan ‘hard water’ is. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? In Nederland zijn we gezegend met leidingwater van zeer goede kwaliteit. In ons kraanwater bevindt zich echter wel een enorme hoeveelheid opgeloste kalk. Water dat in hoge mate kalk bevat wordt in de volksmond ook wel ‘hard water’ genoemd.

De nadelen van hard water

Het grote nadeel van kalk is dat het zich op den duur gaat ophopen in leidingen, huishoudelijke machines en -apparatuur. Dit kan leiden tot vervelende verstoppingen. Je kunt er dan op wachten tot het mis gaat: de kans is namelijk groot dat apparaten hierdoor beschadigd raken. Kortom, hard water verkort de levensduur van je apparatuur aanzienlijk. Een ander groot nadeel van veel kalk in je leidingwater is dat je bij het wassen van je kleding, beddengoed en handdoeken veel meer wasmiddel en wasverzachter zult moeten gebruiken om het textiel zacht en soepel te houden. Onnodig te zeggen dat dit nadelige gevolgen heeft voor het milieu.

De samenstelling van onthardingszout

Om effectief te zijn dient onthardingszout aan bepaalde eisen te voldoen. Allereerst moet dit zout zo zuiver mogelijk zijn. Onthardingszout bestaat in het meest ideale geval uit 99,8% zuiver NaCI. NaCI is de chemische formule van natriumchloride, wat een ander woord is voor het veelgebruikte keukenzout. Onthardingszout heeft echter een veel grovere structuur dan keukenzout, want alleen in een grovere vorm kan het samenklonteren van het zout voorkomen worden. Onthardingszout is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder brokken, tabletten, kussentjes of grote korrels. Het maakt echter niet uit voor welke vorm je kiest, de werking is hetzelfde.

Waarvoor gebruik je onthardingszout?

Wanneer je een huishoudelijk apparaat aanschaft, zoals bijvoorbeeld een wasmachine, vaatwasser, koffiezetapparaat of waterkoker, dan hoop je dat het apparaat zo lang mogelijk mee zal gaan en dat het zo min mogelijk energie zal verbruiken. Dit is niet alleen belangrijk voor je portemonnee, maar uiteraard ook voor het milieu. Wanneer je jouw huishoudelijke apparaten goed onderhoudt zul je merken dat ze veel langer meegaan en dat ze bovendien minder energie verbruiken. Dit scheelt enorm in de energiekosten.

Hard water dat dagelijkse door huishoudelijke apparaten heen stroomt is funest voor de mechaniek van die machines. De opgeloste kalk die zich in het water bevindt gaat zich op den duur afzetten in het apparaat waardoor kalkaanslag ontstaat. Het gevolg: verstopte leidingen, een hoger energieverbruik en uiteindelijk een of meerdere defecte apparaten.

Voordelen bij het gebruik van onthardingszout

Het gebruik van onthardingszout heeft een aantal prettige voordelen, zoals

  • Ontsierende kalkaanslag op tegels en sanitair is aanzienlijk minder.
  • Je zult veel minder schoonmaakmiddel nodig hebben voor het verkrijgen van eenzelfde resultaat.
  • Leidingen en elektrische apparatuur zijn verzekerd van een langere levensduur.
  • Je energieverbruik wordt fors lager.