Make-over van onze tuin

Toen we ons huis kochten waren we het er meteen over eens dat de tuin niet onze smaak was. Maar we vonden ook dat het opknappen en inrichten van het huis voorrang had op de tuin. We wonen inmiddels 2,5 jaar in ons huis en dit voorjaar was het eindelijk zo ver: de tuin kreeg een make-over!

Vóór de make-over

De achtertuin was volledig bestraat met kleine vierkante groene (!!!) steentjes en er was een soort rechthoekige lijst van weer een ander soort steen gemaakt. Bovendien lag de bestrating niet meer recht, er was bijvoorbeeld een enorme kuil naast de openslaande deuren. Ook de beplanting was niet onze smaak; struiken waar in de zomer grote felroze bloemen in kwamen. Vorig jaar bij de VTwonen cursus maakte ik foto’s van onze tuin, die zag er zo uit. Ik maakte toen ook een moodboard van welke stijl wij mooi vonden.

Onze wensen

Onze wensen voor de tuin waren dat de look van de tuin aansloot bij ons interieur. Verder wilden we voor de tuin rustige kleuren, natuurlijke materialen en een strakke look met wat stoere industriële elementen.

Ná de make-over

Als ik terugkijk naar de wensen die we hadden en hoe de tuin nu geworden is zijn we meer dan tevreden! We hebben ervoor gekozen om de tuin helemaal te bestraten met grote keramische tegels, zodat er een onderhoudsvriendelijke tuin ontstaat. De tegels die we gekozen hebben zijn lichtgrijs, hebben een beetje een betonlook, en hebben een afmeting van 120x60cm. Door het formaat van de tegels zijn er weinig voegen en is onze tuin optisch een heel stuk groter. Ideaal als je geen grote tuin hebt.

Aan de schutting hebben we niets veranderd. De vorige bewoners hadden er al een zwart doek over gespannen. Ons plan was om er bamboe matten tegen te bevestigen, maar toen de tegels lagen vonden we het zwarte doek opeens perfect bij de tuin passen!

Verder heb ik deze zomer ons schuurtje wit geverfd met een antraciet kleurige band tegen het vuil worden van de witte muur. Dit is een kleine moeite, maar geeft een groots effect. Ook hierdoor ziet onze tuin optisch een stuk ruimer en vooral ook frisser uit. Tip: verf ook de regenpijp mee, zo valt deze in een keer een stuk minder op.

Als laatste de beplanting. Onze tuin had al een ‘muur’ van klimop. Deze hebben we behouden om zonder dat dit veel ruimte inneemt toch veel groen in de tuin te hebben. Daarnaast staan er drie witte bloempotten. Een met een olijfboompje en twee met wintergroene bamboe, zodat we ook in de winter van een groene tuin kunnen genieten.

Aankleding van de tuin

De tuinmeubels die in de tuin staan hadden we al, maar komen nu de tuin een make-over heeft gehad veel meer tot zijn recht. De tuintafel is van IKEA, de stoelen aan de tafel en we hebben twee zitzakken voor buiten gekocht bij Zitzakkenkampioen.nl. Het witte bijzettafeltje komt van de Kwantum. Als accessoires heb ik een tafelklem aan de tuintafel bevestigd. Nu hangen daar mijn zelfgemaakte vlaggetjes aan, in de winterperiode kan ik er mooi kerstverlichting aan hangen. Verder hangt een lichtslinger bij het schuurtje en ben ik vooral heel blij met de zwarte macramé hanger op de schutting.