Of je nu een nieuwbouwhuis hebt of een bestaande woning gaat renoveren; het lichtplan is een belangrijk onderdeel van de inrichting. In het lichtplan vind je een overzicht van welke lichten waar komen. Op die manier maak je een gedegen plan zodat je later niet voor verrassingen komt te staan omdat het bijvoorbeeld te donker is in een bepaalde hoek of dat je graag een lampje ergens wilt ophangen, maar geen stopcontacten bij de hand hebt. Al dit soort problemen voorkom je met een lichtplan. Maar hoe maak je nu een lichtplan voor je woonkamer? Wij geven je graag een aantal tips!
Directe en indirecte verlichting
De eerste stap voor het maken van een lichtplan is om te bepalen waar je directe en waar je indirecte verlichting gaat toepassen. Directe verlichting is verlichting waarbij de lichtbron een functie heeft en een voorwerp direct beschijnt. Dit kan bijvoorbeeld boven de eettafel zijn of een leeslamp bij de bank. Indirecte verlichting zorgt meer voor algemeen licht in de woonkamer. Denk hierbij aan inbouwspotjes in het plafond. Het is belangrijk om in je lichtplan voor de woonkamer te kiezen voor een goede mix van beide soorten verlichting.
Wel of geen dimmer
Nu je weet welke lichtbronnen je waar wilt hebben, kun je nadenken of je wel of geen dimmers gaat gebruiken. Dimmers hebben als voordeel dat ze je helpen om de lichtsterkte te regelen. Behalve aan of uit zijn er heel veel tussen modi voor de lichtsterkte. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je sfeer wilt creëren in de woonkamer. Het nadeel van dimmers is echter dat met name het schakelwerk wat duurder is. Niet elke lamp heeft een dimmer nodig, dus maak wel overwogen keuzes om kosten te besparen.
Lichtpunten, schakelaars en stopcontacten
Nu je een duidelijker beeld hebt van waar je wat soort verlichting wilt hebben straks, is het ook belangrijk om na te denken over de lichtpunten en stopcontacten die er nodig zijn. De lichtpunten zijn die plekken in en plafond waar je de lamp gaat ophangen of waar je de inbouwspot gaat plaatsen. Deze worden bediend met een schakelaar welke op de muur komt. Ook hier moet je dus nadenken over een handige plek. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook lampen die direct in het stopcontact worden ingestoken. Hierbij gaat het om vloer- of stalampen, wandlampen en tafellampen. Handig dus om na te denken waar je hiervoor de stopcontacten wilt maken.
Smarthome
Als laatste is het leuk om na te denken of je met de tijd wilt mee gaan en of je kiest voor een smart home. Dit betekent in dit geval dat je kiest voor lampen die je ook met een afstandsbediening of app kunt bedienen. Philips Hue is hier een bekend voorbeeld van.