Kies de perfecte shutters

Als je een nieuwe woning hebt gekocht of als je je huidige woning een make-over wilt geven, dan komt hier van alles bij kijken. Een belangrijk onderdeel van bijna elke kamer in je huis is de raamdecoratie. Dat maakt het nét even wat gezelliger. Naast functioneel zijn wil je ook dat jouw raamdecoratie die wow-factor geeft aan je interieur!

Een van de mogelijkheden waar je uit kunt kiezen zijn shutters. (Houten) shutters zorgen voor een stijlvolle en luxe uitstraling en winnen de laatste jaren snel aan populariteit. Maar waar let je op bij het kopen van mooie shutters voor jouw huis? In dit artikel geven we je een aantal tips, zodat jij de perfecte shutters kunt kopen!

Wat zijn shutters?

Shutters zijn luiken met verstelbare lamellen die aan de binnenkant van het raam geplaatst worden. Je kunt ze gebruiken voor zonwering en daarnaast hebben ze een hoog decoratief karakter. De lamellen kun je openen en sluiten, waardoor je meer of minder zonlicht binnenlaat. Houd je van een eye-catcher? Kies dan bijvoorbeeld voor luxe houten shutters, ook ideaal voor in de badkamer, je kunt dan een variant kiezen met een speciale lak. Of hou je meer van industrieel? Aluminium shutters zijn dan bijvoorbeeld een hele goede optie.

De lamellen

De lamellen zijn het belangrijkste onderdeel van de shutters. Kies je voor hout? Probeer dan te kijken of de leverancier gebruikmaakt van FSC-gecertificeerd hout. Dat is nét weer wat duurzamer en alle kleine beetjes helpen, toch?

De belangrijkste keuze rondom de lamellen is echter de breedte van de lamel. Vaak kun je kiezen uit een aantal standaard maten zoals bijvoorbeeld 63, 76, 89 of 114 mm. Hoe breder de lamellen, hoe meer lichtinval er is als ze geopend zijn. Aan jou de keuze!

De kleur

Veel fabrikanten van shutters hebben verschillende uitvoeringen. De basis uitvoeringen zijn meestal alleen verkrijgbaar in enkele standaardkleuren zoals wit RAL9010. Kies je voor een duurdere uitvoering, dan heb je meestal de keuze uit meerdere kleuren. Daarnaast kun je kiezen uit lakken of beitsen. Hierbij is het verschil dat je bij beitsen de nerf van het hout blijft zien en bij lakken is de kleur geheel dekkend.

De bediening

’s Avonds als het donker is of misschien wel juist overdag als het te licht is, wil je je shutters eenvoudig dicht kunnen doen. De bediening van de shutters om deze te openen of te sluiten is daarom erg belangrijk. Je hebt de keuze uit een aantal bedieningsystemen. Grofweg kun je kiezen uit de ‘clearview’ of ‘invisible tilt’ waarbij je de shutters bedient door de lamellen te kantelen of de ‘tilt rod’ waarbij je de shutters opent en sluit door middel van een bedieningsstok.

De maat

Als laatste is het heel erg belangrijk dat de shutters de juiste maat hebben. Voor alle raamdecoratie is het van belang dat het de juiste maat heeft, maar voor shutters is dit extra belangrijk omdat ze perfect moeten aansluiten bij je raam. Daarom zijn shutters bijna altijd maatwerk en is het verstandig om ze door een bedrijf te laten inmeten en het niet zelf te doen.

Garantie

Al met al is deze mooi raamdecoratie een absolute aanwinst voor je woning, maar ze zijn niet goedkoop. Het is daarom fijn dat de meeste leveranciers ook een garantie aanbieden op hun product. Let hier daarom op bij de aankoop dat je kiest voor een goede leverancier met garantie zodat als er wat gebeurt, je hier op kunt terugvallen.