hoeveel kun je besparen met led lampen

Energiebesparing is momenteel een veelbesproken onderwerp. Wil je energie besparen met verlichting, vervang dan gloei- en halogeenlampen door led lampen. Het is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger vergeleken met een halogeenlamp. De lage energieverbruik en lange levensduur maken het daardoor dubbel zo aantrekkelijk. Het milieu profiteert daarbij ook nog mee met het gebruik van led lampen. De impact van gloeilampen op het milieu is 99% door de benodigde elektriciteit waarmee de lampen branden, terwijl je dezelfde energie die je gebruikt bij het produceren van led lampen terugwint binnen 300 uur dat ze branden.

Hoe kun je energie besparen op lampen?

Vervang gloei- en halogeenlamp door ledverlichting

Bijna iedereen weet intussen dat gloei- en halogeenlampen niet zuinig zijn. De verkoop is dan ook enorm gedaald. Toch ligt de aanschaf gloeilampen op 11 stuks en halogeenlampen op 13 stuks per jaar in een gemiddelde huishouden. Als je deze vervang door led lampen dan bespaar je ongeveer €55 per jaar aan energiekosten. Je verdient de aanschafkosten van led lampen gemiddeld binnen 3 jaar terug door de lagere stroomkosten. Dat is dus goed voor de natuur en je portemonnee.

De keuze uit led lampen is steeds uitgebreider geworden. Je hebt z in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Zo kost een gemiddelde led lamp €5,80 en de wat meer bijzondere varianten iets meer. Dat hangt bovendien ook van het merk af. Zoals gezegd zijn led lampen wat duurder in aanschaf, maar wel veel goedkoper in stroomverbruik én levensduur. Door de langere levensduur wordt de aankoopprijs van een led lamp vergeleken met 15 gloeilampen.

Maar ook halogeenlampen zijn vergeleken met gloeilampen al weer wat zuiniger en gaan minder snel kapot. Toch bespaar je 85% energie met led lampen vergeleken met halogeen en ga je 7,5 keer zo lang mee. De bekende spaarlampen (CFL’s) zijn bijna net zo zuinig als led lampen. Energiezuinige lampen dragen bij aan een beter milieu, omdat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken. Vanwege de wetgeving worden gloei- en halogeenlampen bijna niet meer verkocht. Ondanks dat de productie van led lampen meer energie kost vergeleken met de andere lampen, leveren deze veel meer elektriciteitsbesparing op. Een led lamp van 4,5 watt bespaart al vanaf 120 branduren energie vergeleken met een 40 watt gloeilamp.

Maak goed gebruik van daglicht

Natuurlijke daglicht gebruiken is het beste. Laat het licht via ramen vrij naar binnen schijnen. Gebruik lichte kleuren voor jouw interieur. Een lichtkoepel of dakkapel kan ook een uitkomst zijn.

Lampen uit als je de ruimte verlaat

Schakel verlichting uit als je weggaat, zo bespaar je stroomkosten. Voor ruimtes die vaker worden gebruikt, kan een licht-/bewegingssensor of een timer handig zijn. Let wel op dat de sensor of timer zelf weinig energie gebruikt.

Milieuvriendelijke armaturen

Koop liever tweedehandse armaturen, zo bespaar je grondstoffen en energie. Houd rekening met lampenkappen die het licht kunnen blokkeren. Houd ook rekening met armaturen die verkocht worden met ingebouwde lampen die niet te verwisselen zijn als ze eenmaal stuk gaan.