hoe verf je een deur

Wil je een houten deur schilderen? Maar is het de eerste keer, en weet je niet precies hoe je het moet aanpakken? In dit artikel lees je alle tips om je deur te verven, zonder strepen!

Dit heb je nodig om een deur te verven

Om een deur te verven heb je verschillende materialen nodig. We hebben deze gemakshalve gecategoriseerd in twee categorieën. In de categorie ‘voorbereiding’ vind je alle materialen die je nodig hebt om je deur verfklaar te maken. In de categorie ‘afwerking’ staan alle materialen die je nodig hebt om de deur goed te verven.

Voorbereiding

 •       Een ontvetter voor hout
 •       Een spons en niet pluizende doek
 •       Schuurpapier
 •       Stofborstel
 •       Afplaktape

Afwerking

 • Een primer voor hout
 • Houtlak, bijvoorbeeld de Sigma s2u nova satin.
 • Een goede kwast
 • Een kortharige lakrol

Zo schilder je jouw deur in drie stappen

 1.     Ontvetten en ontstoffen
 2.     Het aanbrengen van een grondlaag
 3.     Lakken

1. Het ontvetten en ontstoffen

Het is belangrijk om de deur grondig te ontvetten met een ontvetter of ammoniak. Nadien droog je de deur goed af met een schone doek. Vervolgens schuur je het hout licht op. Doe dit in de richting van de houtnerf. Daarna maak je de deur grondig stofvrij met een zachte borstel. Tot slot plak je de randen zorgvuldig af met afplaktape.

2. Het aanbrengen van een grondlaag

Na stap één is het voorbereidende werk klaar. Nu kan de afwerking beginnen. Je start deze fase met het aanbrengen van een grondlaag. Voor die eerste laag breng je een primer aan. Een primer, of grondverf, is nodig zodat de uiteindelijk lak zich straks beter aan het materiaal kan hechten. Zorg er dan ook voor dat je een kwalitatieve primer koopt, speciaal voor hout. De hoeken en de rand van de deur verf je met een borstel. Voor de grote vlakken kan je gerust een rol gebruiken. Wanneer de primer helemaal droog is, schuur je deze weer lichtjes op met schuurpapier. Daarna maak je het oppervlakte weer helemaal stofvrij.

3. Lakken

Nu is het tijd om te lakken. Roer de verf goed door, zodat je een homogeen kleurresultaat krijgt. Begin net zoals met de primer eerst de hoeken en randen van de deur te schilderen. Dit doe je met een borstel. De grote oppervlaktes kun je met een kortharige lakrol lakken. Wanneer de lak droog is schuur je deze licht op. Daarna kun je de tweede laag aanbrengen. Dit doe je op dezelfde manier als de eerste laag. Wacht niet tot de verf droog is om de afplaktape te verwijderen, anders kan dit scheuren in de verf opleveren.

Hopelijk hebben deze tips je op weg geholpen en succes!