geluidsoverlast beperken door juiste inrichting huis

Als je in een gehorig pand woont, kan er sprake zijn van geluidsoverlast tussen jou en je buren. De geluidsoverlast kan van de kant van de buren komen, maar juist ook van jouw kant. Het is goed om hierover in gesprek te gaan. Verder kun je geluidsoverlast beperken door middel van bepaalde slimme trucs bij de inrichting van je huis. We delen graag onze tips die je zelf eenvoudig kunt toepassen!

Vloerbedekking en vloerkleden

Om geluid te weren, helpt het om voor extra bedekking te zorgen. Denk aan vloerbedekking, voor een betere akoestiek in je woning. Als je geen vloerbedekking in de hele ruimte wilt leggen, kun je ook denken aan vloerkleden voor geluid beperken met je interieur: kies een kleed uit met een mooie look! Op die manier zorg je ook meteen voor een leuk woonaccessoire in je interieur. Om het geluid optimaal te dempen, ga je voor hoogpolige vloerbedekking of vloerkleden.

Lange stoffen gordijnen

Heb je lamellen of rolgordijnen in je interieur? Om de akoestiek te verbeteren, is het een slimmer idee om voor stoffen gordijnen te kiezen. Hang lange gordijnen op van een dikke stof: op die manier beperk je het meeste geluid. Er ontstaat zo namelijk minder galm, wat de geluiden zowel binnen als buiten kan dempen.

Accessoires van stof

Zachte stoffen absorberen het geluid in je woning: niet gek dat de bovenstaande tips hier al mee te maken hadden. Aan welke stoffen accessoires kun je nog meer denken? Zorg voor een kleed op de bank, evenals veel kussentjes op de bank en de stoelen. Ook deze kleine aanpassingen tellen namelijk mee bij het weren van het geluid!

Planten in huis

Wist je dat planten ook helpen voor een betere akoestiek in je woning? Planten kunnen het geluid namelijk absorberen, wat maakt dat ze geluidoverlast kunnen verminderen. Zeker als je wat lege hoeken hebt in je woning, is het daarom verstandig om hier een grote plant te plaatsen. Hoe groter de plant is, hoe meer geluid er wordt opgenomen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om meerdere planten neer te zetten.

Decoratie aan de muur

Ten slotte kan decoratie aan de muur helpen bij het minimaliseren van geluidsoverlast. Je kunt speciale wandkleden ophangen, waarbij ook de stoffen weer zorgen voor de demping. Qua looks kun je denken aan een minimalistisch design, zodat het wandkleed niet zo sterk opvalt. Of ga juist wel voor een bijzondere print, om het kleed goed te laten passen bij je interieur. Heb je liever kunst aan de muur hangen? Een schilderij of ingelijste poster kan ook een bijdrage leveren. Er zijn zelfs speciale geluidswerende schilderijen te vinden: praktisch in gebruik én mooi om naar te kijken.