vierkante meterprijs in Zaandam en Amstelveen boven het landelijk gemiddelde

Het nieuws wordt aan het einde van elk kwartaal weer overspoeld met overzichten over de huizenprijzen: er lijkt geen einde te komen aan de ongekende stijging van de gemiddelde prijzen. Hoogterecords sneuvelen elke keer weer. Is dat in heel Nederland zo het geval? Tijd voor een vergelijking tussen Zaandam en Amstelveen.

Objectief: prijs per m2

Hoewel veel mensen vasthouden aan huizenprijzen en de gemiddelden daarvan, is dit bedrag stiekem niet zo objectief als men denkt. De prijzen in Laren kunnen bijvoorbeeld veel hoger liggen dan in een naastgelegen dorp met iets minder grote villa’s. Hoewel de locatie dan weinig verschilt, heeft de grootte van de huizen veel meer invloed op de prijs. Voor een goede vergelijking is het daarom beter om naar de prijs per vierkante meter te kijken. Hierdoor schep je een veel objectiever beeld van de prijzen die gevraagd worden en kun je huizen ‘eerlijker’ vergelijken.

Net buiten Amsterdam kijken

Wil je bijvoorbeeld in de buurt van Amsterdam wonen, maar twijfel je tussen een aantal plekken rondom onze hoofdstad? Dan kun je voor een goed vergelijk kijken hoe duur de huizen die recent verkocht zijn per vierkante meter kostte. Hangt jouw muis boven de contactgegevens van een makelaar Amstelveen of juist van een makelaar Zaandam? Kijk dan hier eerst even mee voordat je een bezichtiging wilt regelen.

Prijs per vierkante meter in Amstelveen

Om een beeld te scheppen voordat we dieper ingaan op de prijzen in beide steden, is het goed om het landelijke gemiddeld er eens bij te pakken. De meest recente gegevens dateren van december 2020. Toen kostte in Nederland een huis gemiddeld per vierkante meter €3.162. In vergelijking met begin 2020 een flinke stijging, want toen betaalden kopers nog €2.863 per vierkante meter (-9,5%). In Amstelveen ligt de prijs per vierkante meter eind 2020 een stuk hoger dan in de rest van het land. Daar betaalde men namelijk €4.954. Met een gemiddelde prijs van €679.493 betekent het dat huizen hier gemiddeld 137 m2 woonoppervlak hebben: flink dus!

M2-prijs in Zaandam

Geef je liever iets minder geld uit? Dan is Zaandam de betere optie van de twee. Daar kostte een gemiddelde vierkante meter woonoppervlak €3.404. Met 105 m2 (gem. vraagprijs: €358.621) zijn de huizen hier gemiddeld een slag kleiner, maar liggen de prijzen dus flink lager dan in Amstelveen.

Vergelijking met Amsterdam

Met deze cijfers in het achterhoofd is het interessant om naar de Amsterdamse markt te kijken. Daar kostte een huis namelijk gemiddeld minder dan in Amstelveen, maar kreeg de koper daarvoor in ruil ook minder woonoppervlak. Met €658.494 was de schuld gemiddeld minder hoog bij een Amsterdamse bank, maar was het huis ook kleiner door een gemiddelde prijs van €6.139 per vierkante meter.