Groen vijverwater? Zuurstofplanten!

Een nachtmerrie voor iedereen die een vijver in zijn of haar tuin heeft, is dat het water na verloop van tijd groen en troebel gaat worden. Het wat ziet er niet meer schoon uit, je kunt je vissen niet meer zien en het kan zelfs vies gaan ruiken! Tjd om her wat aan te gaan doen!

Wat is de reden van groen vijverwater?

Hoogstwaarschijnlijk zijn algen de boosdoener! en dan om precies te zijn: zweefalg. Zweegalg is dat zoals de naam al aangeeft niet aan de bodem of rand van je vijver vast zit, maar los in het water ligt. Het lijkt op een bos haar, maar dan in het groen en groeit razendsnel. Niet alleen ontsiert het je vijver doordat er groen en troebel water ontstaat, het zorgt er ook nog eens voor dat andere planten niet goed meer kunnen groeien. Dit komt omdat het de zogenaamde driehoek om het ecosysteem in je vijver gezond te houden verstoord wordt.

Zuurstofplanten, CO2 en Mineralen

Het ecsosysteem van een gezonde vijver bestaat uit de combinatie van zuurstofplanten, CO2 en mineralen. Zuurstofplaten zorgen voor het zuurstof in het water en nemen voedingsstoffen op uit het water waardoor ze blijven groeien. Doordat zij deze voedingsstoffen opnemen, krijgt de zweefalg minder kans om te groeien.

CO2 – koolstofdioxide – is een noodzakelijk iets voor alle dieren en planten (en mensen) dus ook voor vijverplanten en vissen. Voldoende CO2 is je vijver is dus van belang en je kunt dit creëren door bijvoorbeeld een fontein of waterval in je vijver te plaatsen. Deze zijn dus niet alleen voor het oog, maar hebben ook daadwerkelijk een functie. Ook kunnen zuurstofplanten hier weer een rol in spelen.

Mineralen ia de laatste groep in het ecosysteem van je vijver. Minderen zijn belangrijk omdat ze CO2 transporteren en omdat ze ook weer belangrijk zijn voor zuurstofplanten en andere vijverplanten. Mineralen zorgen namelijk voor voedingszout.

Zuurstofplanten bijplaatsen

Als je dus last hebt van groen vijverwater dan is bovengenoemd ecosysteem niet (meer) in balans. In dat geval is de makkelijkste eerste stap om extra zuurstofplanten bij te plaatsen. Zuurstofplanten van Vijvermeester kun je kopen in een pakket van 10 wat goed is voor de reiniging van ongeveer 2o00 liter water.