gras gazon onderhouden

Voor gezond gras of een mooi strak en groen gazon is het belangrijk is regelmatig onderhoud van belang. In dit artikel zetten we de belangrijkste werkzaamheden op een rijtje voor goed gras onderhoud.

Verticuteren

Er kan een harde bovenlaag ontstaan op je gazon door mos, onkruid en gras deeltjes die achterblijven na het grasmaaien. Hierdoor krijgt het gras minder lucht en dat is niet bevorderlijk voor de groei van het gras. Door een gazon te verticuteren verwijder je deze harde bovenlaag, waardoor het gras dus weer beter kan groeien. Verticuteer in ieder geval je gazon in het voorjaar, en eventueel nog een tweede keer in het najaar om het gras zo voor te bereiden op de winter.

Bemesten

Je kunt je gazon van extra voeding voorzien door het te bemesten. Hierdoor zal het gras beter groeien en is het ook beter bestand tegen mos, onkruid en extreem weer zoals lange droge periodes of kou. Voor een optimaal resultaat bemest je het gazon 3x per jaar, in het voorjaar, de zomer en het najaar.

Kalk strooien

Over het algemeen is de grond in Nederland te zuur, waardoor gras voedingsstoffen minder goed opneemt. Door kalk te strooien kun je de zuurgraad van de grond verlagen, en zo de groei van het gras bevorderen. Voordat je dit doet is het echter wel verstandig om eerst even de zuurgraad van de grond te controleren met een pH bodemtest, om na te gaan of het ook daadwerkelijk nodig is.

Bijzaaien

Wanneer er kale plekken in je gazon zitten kun je deze wegwerken door wat graszaad bij te zaaien. Kale plekken kunnen om verschillende redenen ontstaan, bijvoorbeeld door intensief gebruik of na het verticuteren. Zorg er wel voor dat je dezelfde grassoort gebruikt als je bij gaat zaaien, want anders ontstaan er kleurverschillen in je gazon, en dat zou ook zonde zijn.

Maaien

Regelmatig gras maaien is belangrijk om te zorgen dat onkruid geen kans krijgt om op te komen. Bovendien ziet een strak gemaaid gazon er ook veel mooier uit. In het voorjaar begint het gras weer te groeien, en dan kun je dus ook weer beginnen met maaien. Voor het mooiste resultaat wordt wekelijks grasmaaien aangeraden. Hierbij moet je er rekening mee houden dat je het beste het gras niet in de volle zon kunt maaien, dan kan het namelijk verbranden. Als je het gras gaat maaien als het nog te nat of vochtig is, dan heb je weer de kans dat het teveel gaat plakken wat het maaien ook kan bemoeilijken. Kortom, kies het juiste moment uit om het gras te maaien!

Sproeien

Voor de goede groei van gras is het belangrijk dat het genoeg water krijgt. In droge periodes in de zomer is het dus belangrijk om regelmatig te sproeien, om te voorkomen dat het gras uitdroogt.

Of toch liever kunstgras?

Zoals je kunt lezen, kost het veel tijd om je gras groen te houden. Niet iedereen heeft hier tijd en of zin in. In dat geval kun je overwegen om kunstgras te laten aanleggen. Kunstgras heeft een aantal voordelen, zo is het natuurlijk altijd groen! Maar daarnaast is het dus ook onderhoudsarm wat jou veel tijd scheelt of geld omdat je geen hovenier hoeft in te huren. Je kunt ervoor kiezen om kunstgras zelf aan te leggen en zo op de legkosten te besparen. Maar het leggen van kunstgras is best wel een specifiek klusje. Het inhuren van een professional voor het laten leggen van kunstgras. Bovendien kunnen zij grotere partijen kunstgras inkopen bij een kunstgras groothandel waardoor de kosten voor jou ook lager kunnen uitvallen.