Goed isoleren doe je zo

Isolatie is een belangrijk onderdeel van een fijne woonervaring. Goede isolatie zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in huis prettig blijft. In de zomer wil iedereen het koel binnenshuis en in de winter moet de warmte van de verwarming blijven hangen. Tocht is dus uit den boze, maar ook vochtproblemen mogen niet op de loer liggen. Al met al is het de kunst om een huis goed te isoleren en de woonervaring zo prettig mogelijk te maken. Hoe je dat doet? Het begint allemaal met een isolatieplan en de juiste isolatiematerialen. Dat en meer lees je in dit artikel. 

Maak een isolatieplan

Het isoleren van je huis is een soort verbouwing en zo moet je het eigenlijk ook benaderen. Voordat je begint, maak je een plan met wensen, kenmerken van de ruimtes die geïsoleerd moeten worden en de bijpassende isolatiematerialen. Bedenk dus van tevoren welke ruimtes je wilt aanpakken en houd goed bij welke kenmerken deze ruimtes hebben.

Een woonkamer is bijvoorbeeld belangrijker om goed te isoleren dan een gang. In de gang zit je simpelweg niet stil en loop je alleen doorheen. Maar veel mensen hebben ook graag een goed geïsoleerde slaapkamer, zodat ze in de zomer koel kunnen slapen en vice versa. Bedenk ook goed of een ruimte vochtig kan worden. Dat is dan weer belangrijk bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal. Ten slotte is het verstandig om ook weer niet té goed te isoleren. Zorg er ook voor dat er voldoende ventilatie mogelijk is. Zo voorkom je vochtproblemen en is de lucht in je huis schoon. Meer informatie over de isolaties van ruimtes in je huis vind je op de Budgetisolatieshop.

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal

Na het maken van je isolatieplan kun je aan de slag met het materiaal. Tenminste, zodra je hebt uitgemaakt welk materiaal je wilt hebben. Er zijn verschillende isolatiematerialen waar je uit kunt kiezen op basis van onder andere isolatiewaarde, gewicht en prijs. Een van de efficiëntste isolatiematerialen is PIR. Dit isolatiemateriaal heeft een hoge isolatiewaarde en is licht in gewicht. Daardoor is PIR makkelijk te verwerken in een ruimte.

Het is echter wel een van de duurdere isolatiematerialen. Een relatief goedkoop isolatiemateriaal is EPS. EPS is ook licht in gewicht en daardoor makkelijk verwerkbaar. Dit isolatiemateriaal heeft echter geen hoge isolatiewaarde en dus is er meer van nodig tegen opzichte van PIR voor hetzelfde resultaat. Bovendien is EPS niet vochtbestendig. Vochtbestendigheid realiseer je wel met XPS isolatie.

XPS is naast vochtbestendig ook goed bestand tegen druk. Daarom leent XPS zich goed voor bijvoorbeeld vloeren en natte ruimtes. XPS is duurder dan EPS, maar goedkoper dan PIR. Zo zijn er nog veel meer isolatiematerialen om uit te kiezen. Kijk goed naar de kenmerken van een ruimte en denk aan je wensen bij het aanschaffen en aanbrengen van isolatiemateriaal.