voordelen waterontharder in je huis

Ben jij bezig met het realiseren van je droomhuis? Leuk! Op deze website vind je tips om je huis te pimpen. In dit artikel hebben we het over een apparaat wat in steeds meer huishoudens voorkomt: een waterontharder. Een waterontharder is een apparaat dat je aansluit op een leiding en die zo je water filtert van bepaalde stoffen. Er zit nog verschil tussen een waterontharder, die voornamelijk magnesium en calcium uit het water filters en een waterreiniger, die ook eventuele schadelijke stofjes uit ons leidingwater halen. In Nederland hebben we over het algemeen heel schoon leidingwater en is een waterreiniger niet noodzakelijk. Er zijn gevallen bekend waarin bedrijven hun chemisch afval in het afvoerwater dumpen. Het kan dus nooit kwaad om een waterreiniger te hebben, maar in dit artikel meer informatie over een waterontharder.

Waarom een waterontharder?

Zoals hierboven al vernoemd staat heeft een waterontharder als belangrijkste functie: calcium (ook wel kalk genoemd in de volksmond) en magnesium uit het leidingwater filteren. Vooral calcium is een boosdoener in het Nederlandse leidingwater. In Nederland hebben we op veel plekken ‘hard’ water. Hard water is water met veel calcium erin. Water met veel calcium erin heeft een aantal nadelen. De grootste nadelen zijn:

  1. Sommige huishoudelijke apparaten gaan minder lang mee. De huishoudelijke apparaten met een warmte-element (zoals een wasmachine of vaatwasser) gaan sneller kapot omdat er een kalklaag om het warmte-element komt te zitten. Dit zorgt ervoor dat er meer energie nodig is om het water warm te krijgen waardoor het apparaat overuren maakt. De levensduur van deze apparaten wordt dus verkort door kalkhoudend water.
  2. Je energierekening wordt hoger omdat er meer energie nodig is om de warmte-elementen te verhitten. Je moet dus sneller een nieuwe vaatwasser kopen én de energiekosten zijn hoger.
  3. Kalkhoudend water zorgt ervoor dat schoonmaakmiddelen minder effectief zijn. De kalkdeeltjes werken de schoonmaakmiddelen tegen.
  4. Calcium, magnesium en andere stofjes in het water kunnen voor eczeem zorgen bij mensen met een gevoelige huid.
  5. En dan de grootste irritatie van de meeste mensen: de kalkaanslag. Nederlands leidingwater bevat kalk en dat zorgt voor kalkaanslag. En als je net een nieuwe regendouche hebt of mooie chromen kranen, dan wil je natuurlijk niet dat daar kalkaanslag op komt te zitten.

Natuurlijk is het fijn dat we over schoon leidingwater beschikken in Nederland maar er zijn dus nog wel wat nadelen aan het harde leidingwater wat de meeste Nederlanders hebben. Genoeg reden dus om een waterontharder aan te schaffen als je een of meerdere irritatiepunten herkend uit bovenstaande opsomming.

Hydrotense

Een Nederlandse partij met een hele goede klantenservice is Hydrotense. Op de website van Hydrotense is het mogelijk om verschillende soorten waterontharders te bestellen. Zo hebben ze bijvoorbeeld waterontharders voor huishoudens van 2 personen maar ook voor 6 personen en meer. Wil jij een waterontharder? Bezoek dan de website van Hydrotense.