Nagenoeg iedereen houdt ervan om af en toe eens een nieuwe boeket bloemen in huis te hebben. Bovendien vormt een bos bloemen bij talrijke gelegenheden een ideaal cadeau. Geen wonder dus, dat je in bijna elk huishouden wel een of meerdere vazen terugvindt. Als je een boeket bloemen echt goed uit de verf wilt laten komen, dan ga je natuurlijk het liefst voor een vaas die er speciaal voor gemaakt is om een bos bloemen in te doen.

Dergelijke bloemenvazen bestaan tegenwoordig in vele soorten, maten en uitvoeringen. Wat nu precies de mooiste bloemenvazen zijn, dat valt zo op voorhand niet te zeggen. Daarvoor lopen de smaken en voorkeuren van mensen simpelweg te ver uiteen. Wel kunnen we tips geven over welke soorten en hoeveelheden bloemen goed bij bepaalde bloemenvazen passen. Later in dit artikel komen we daarop terug. Eerst geven we enkele tips over geschikte soorten materialen waar de mooiste bloemenvazen van gemaakt kunnen zijn.

Van welke materialen zijn de mooiste bloemenvazen doorgaans?

Het materiaal heeft een grote invloed op zowel de kwaliteit als de uitstraling van de vaas. Hier zou je dan ook voldoende aandacht aan moeten besteden. Wat betreft het materiaal, zijn de volgende goede en minder goede keuzes te maken:

  • Glas: met glazen bloemenvazen kun je simpelweg de plank niet misslaan. Het grootste voordeel van glazen vazen is dat een boeket bloemen er volledig in zichtbaar is. Andere pluspunten van dit materiaal zijn dat je het eenvoudig kunt schoonmaken, dat er niet te snel beschadigingen in ontstaan en dat het een sierlijke uitstraling heeft.
  • Plastic: dit is weliswaar een goedkoper materiaal, en soms kan het ook fraai ogen, maar plastic is niet erg goed bestand tegen het wat zurige water dat ontstaat als je er bloemen in zet. Plastic vazen moeten dan ook enorm vaak gereinigd worden.
  • Kristal: dit is zonder meer een elegante keuze. De uitstraling van je woning kan erdoor worden verfraaid, maar besef wel dat het kwetsbare kristal moeilijk schoon te maken is.
  • Keramiek: ook dit materiaal is vrij lastig om echt nauwgezet te reinigen. Als voordeel hebben keramieken vazen dan weer dat je er qua uiterlijk alle kanten mee op kunt.

Houd rekening met de vorm en grootte

De vorm en de grootte zijn zoals gezegd ook factoren die van belang zijn bij bloemenvazen. Als het om deze factoren gaat hebben we wat tips voor je in petto. Wat betreft de grootte is het aan te bevelen altijd een bloemenvaas te kiezen die past bij de grootte van de bloemen in kwestie. De hoeveelheid bloemen speelt natuurlijk ook een grote rol. Hierbij is het uiteraard not doneom een bos forse bloemen in een klein vaasje te plaatsen. Zo’n vaas kan dan zelfs omvallen. Andersom staat ook allerminst fraai.

Wanneer je een enkele bloem in huis hebt, dan kun je deze het best in een vaas met een smalle hals plaatsen. De smalle hals zorgt er namelijk voor dat de bloem mooi overeind blijft staan. Een kleine vaas met een bolle onderkant zou hiervoor ook geschikt kunnen zijn. Bij grotere boeketten is een grote vaas, of in ieder geval een met een brede hals, meer geschikt. Keramieken vazen met een cilindervorm zijn hiervoor in het bijzonder aan te raden.

Aan de slag met vazen!

Weet je nu precies welke vazen je wilt hebben? Kijk eerst ook naar je interieur, om er zeker van te zijn dat het bij jouw interieur past. Ga daarna aan de slag met decoreren.