functie hoofdkussen

Zonder een goed hoofdkussen ervaart u een behoorlijk minder voorspoedige nachtrust. Nee, dat is geen mening, dat is een feit. Een goed kussen zorgt voor voldoende ondersteuning van met name de halswervels en de ruggenwervels. Zonder die ondersteuning gaat u vroeg of laat last van uw nek of rug krijgen. De keuze voor een goed kussen is echter niet gemakkelijk. U hebt nogal wat te beslissen.

Kwestie van persoonlijke voorkeur

Wat voor u een prima hoofdkussen kan zijn hoeft dat voor iemand anders niet te zijn. Behalve persoonlijke voorkeuren spelen heel erg veel meer factoren een rol bij de keuze voor het voor u perfecte hoofdkussen. Die factoren zijn onder meer de wijze waarop u doorgaans ligt en zeker ook de hardheid van de matras. Daarnaast hebt u nog een keuze te maken voor de vulling van uw kussen.

Harder matras is een steviger hoofdkussen

De matras dus. Hebt u een zacht matras dat zich vormt naar uw lichaam en waarin u verder wegzakt dan op een regulier matras? Dan is een wat minder dik kussen ideaal. Andersom is het zo dat een harder matras u vraagt om een wat dikker kussen te kopen. Belangrijk is daarnaast de manier waarop u ligt gedurende de nacht. Bent u buikslaper, ligt u veelal op uw buik of juist op uw zij? Een buikslaper slaapt op de minst gezonde houding en heeft al aan een dun hoofdkussen voor de buikslaper voldoende. De buikhouding kan extra druk op de wervels geven.

Bent u zijslaper of buikslaper?

Zijslapers doen doorgaans liever een beroep op een redelijk stevig kussen. Ook de breedte van de schouders en de ruimte tussen de hals en de schouders moeten meegenomen worden in de keuze voor een kussen. Bovendien moet steeds rekening gehouden worden met de hard- of zachtheid van de matras uiteraard. Rugslapers doen het vaak met een meestal gemiddeld stevig en laag kussen. Op die manier wordt extra druk op de nek en de rug in elk geval voorkomen.

Vulling: van dons en veren tot traagschuim

Dan nog over de vulling van het hoofdkussen. U kunt simpel kiezen voor dons en veren, voor een traagschuim hoofdkussen, polyester en nog tal van andere vullingen, Aan de vullingen kleven voor- en nadelen. Zo kunt u bepaalde vullingen wel wassen, andere juist niet. En zeker als het om een kussen gaat is dat wel belangrijk. Een kussen zal na verloop van tijd immers altijd vies worden. Kunt u uw kussen nou niet wassen, vervang het kussen dan in elk geval ergens tussen de drie en vier jaar. Anders wordt uw kussen wel erg ongezond en u wilt niet ziek worden door uw hoofdkussen.

Nachtrust is voor iedereen belangrijk

Net als de matras en het bed vraagt een kussen de nodige aandacht. Belangrijk, want een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk. Ga dus na hoe u slaapt en overweeg welke vulling u wenst. Alleen als u alle genoemde zaken helder in beeld hebt, kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Eerder kan dat niet.