de esthetiek van glas

Glas; je komt het overal tegen. Gelaagd glas, glas in lood, gekleurd glas en nog veel meer. Het gebruik van glas speelt al voor eeuwen vanwege de praktische mogelijkheden en vanwege de esthetiek. Zo wordt glas gebruikt in architectuur, alledaagse voorwerpen, kunst en praktische voorwerpen. Wat is het geheim van glas en waar wordt het allemaal voor gebruikt? Je leest het hier.

Architectuur

Glas wordt al eeuwenlang gebruikt in architectuur. Dit is niet voor niets, het is niet alleen erg praktisch, maar heeft ook zijn charmes. De manier waarop glas transparantie inbrengt, zorgt voor een complimenteus aspect in het algehele design. Het creëert ruimte en zorgt voor veel licht, waardoor je de ruimte nog meer zal waarderen. Licht geeft namelijk het gevoel van een grote ruimte waarin je vrij kunt ademen. Het kan ook zorgen voor een mooi uitzicht, mits de locatie het toelaat. Dit materiaal kan op een veelzijdige manier worden gebruikt waardoor de designer veel creatieve ruimte heeft. Glas kan namelijk worden gebogen en in allerlei soorten en maten worden gebruikt.

Alledaagse voorwerpen

Glas wordt gebruikt voor allerlei voorwerpen die je in het dagelijks leven komt, zoals glazen om uit te drinken, mokken, borden, tafels, en deuren. Glas is erg handig om te gebruiken wanneer er warmte bij komt kijken. Zo kun je gerust een dubbelzijdige mok met thee vasthouden zonder je vingers te verbranden, dit zal met keramiek niet het geval zijn. Daarnaast geeft het ook weer in huis een gevoel van ruimte. Omdat glas doorzichtig is zul je niet het gevoel hebben dat een voorwerp, zoals een tafel, veel ruimte inneemt. Mensen die groot fan zijn van de esthetiek van glas kunnen zelfs kiezen voor een glazen trap of vloer.

Praktisch

Uit praktisch oogpunt is glas ook een ideaal materiaal om mee te werken. Zo zorgt glas ervoor dat jij dit artikel kunt lezen op je telefoon, computer of tablet. Daarnaast zijn brillen gemaakt van glas en zorgt het er dus voor dat mensen een heldere visie krijgen. Glas is ook een goede manier om te isoleren, het zorgt ervoor dat er zonlicht naar binnenkomt maar de hitte merendeels buiten blijft. Ook houdt het geluid buiten, waardoor je minder last hebt van je buren. Hiervoor dien je wel dubbelglas te nemen, enkel glas zal namelijk minder goed isoleren van warmte, kou en geluid.

Kunst

In kunstwerken is glas ook een veel gebruikt materiaal. Denk bijvoorbeeld aan figuren die van glas gemaakt zijn, je kunt het zo gek nog niet bedenken en het kan worden gemaakt. Bij glas komt uiteraard veel hitte kijken, dit maakt het een speciale manier van te werk gaan. Vooral gekleurd glas is erg populair bij het maken van kunstwerken, soms vult men het glas ook weer met voorwerpen of kleuren.

Conclusie

Glas heeft een goede reputatie naar loop van de eeuwen. Dit is vanwege de esthetiek, maar ook vanuit praktisch oogpunt. Zo is glas ideaal voor isoleren, maar zorgt het er ook voor dat wij beeldschermen kunnen gebruiken en een bril op sterkte kunnen dragen.