LED verlichting kiezen

De juiste verlichting vinden voor je huis kan behoorlijk veel energie kosten. Licht is zo sfeerbepalend. Het is dan ook handig om eerst een weloverwogen lichtplan op te stellen, waarin je vragen beantwoordt zoals hoeveel lichtpunten je nodig hebt, hoe ze te verdelen, of je moet kiezen voor led armatuur en waarom. Het is een aanrader om bepaalde objecten als kunst en bloem wat extra te verlichten. Dat zijn mooie accenten in een huis.

Kiezen voor led armatuur

Het belangrijkste voordeel van led armatuur is de enorme energiebesparing. Het gebruik van led armatuur levert vaak een besparing op van 93% in vergelijking met gloeilampen. Vergeleken met halogeenlampen bedraagt de besparing 90%, terwijl je met halogeen-metaaldamplampen nog steeds 30% meer energie verbruikt dan wanneer je led armatuur gebruikt. Het gebruik van led armatuur is het meest voordelig als het gaat om omgevingen die continue verlichting nodig hebben.

Led armatuur heeft daarnaast een veel langere levensduur dan andere soorten verlichting. Een led lamp gaat gemiddeld 17 jaar mee bij gebruik van ongeveer acht uur per dag. Je hoeft de lampen dus minder vaak vervangen, met aanzienlijke besparingen. Immers hoef je alleen maar een initiële investering te doen en de kosten in de loop van de tijd af te schrijven. Led armatuur is ook nog eens milieuvriendelijk. Deze lampen bevatten geen schadelijke gassen en giftige stoffen, maar silicium. Daardoor verschillen ze sterk van bijvoorbeeld fluorescentielampen.

Bespaar op energiekosten

Led armatuur brandt direct in vergelijking met andere lampen en heeft een zeer grote lichtstroom, terwijl het energieverbruik miniem is. Led lampen houden warmte vast dankzij de behuizing. Op deze manier komt het zelden voor dat deze lampen zeer hoge temperaturen bereiken. Dit helpt ook mee om de kosten te verlagen, vooral in de zomer, met een beter beheer van airconditioning. Led armatuur biedt dus een hoge efficiëntie, is compatibel met alle hulpstukken en is gebouwd met meer respect voor het milieu.

Hoeveel lichtpunten plannen?

In een lichtplan kun je opnemen hoeveel lichtpunten je nodig hebt. Als je led armatuur gebruikt, is de eenvoudigste manier om te controleren hoeveel licht er in een ruimte nodig is, om ongeveer 4W per vierkante meter te berekenen. In een ruimte van 3m x 2,5m heb je bijvoorbeeld ongeveer 30W nodig. Besluit je om 6W-downlights te gebruiken voor het verlichten van de omgeving, dan is het wordt aanbevolen om er 6 te gebruiken voor een gelijkmatigere verlichting.

Verlichting in de slaapkamer

Neem in je lichtplan ook op dat je slaapkamer met led armatuur wordt verlicht. In een woonkamer met eetkamer heb je twee duidelijk te onderscheiden ruimtes. In het gedeelte waar je eet, zal je het licht op de tafel moeten richten. Een minder intens licht in de woonkamer is voldoende. Ook als je een fervent lezer bent, is het erg handig om een ​​leeslampje te hebben. Dit is de fase waarin je beslist of een architectonisch of decoratief element moet worden benadrukt.

Wist je trouwens dat de hoogte van het plafond de keuze en opstelling van de verlichtingsarmaturen in twee aspecten beïnvloedt? Het gaat in het bijzonder om de scheiding van de lampen en hun helderheid. De meest voorkomende scheiding tussen de lichtpunten is 1m of 1,2m. Als je bedenkt dat het plafond meestal zo’n 2,4 meter hoog is, kan worden afgeleid dat de afstand tussen de apparaten ongeveer de helft van de hoogte van de kamer is.