Maastrichts zuurvlees

Toen ik met mijn vriend ging samenwonen in Maastricht kreeg ik een kookboekje met Maastrichtse recepten, echt een super leuk en origineel cadeau! Er staan meerdere recepten voor zuurvlees in en ik heb zo mijn eigen mix gemaakt. Op Instagram vroeg ik of jullie geïnteresseerd waren in mijn recept voor Maastrichts zuurvlees oftwel Mestreechs zoervleis en yesss dat waren jullie! Dus hier issie, mijn recept!

WAT HEB JE NODIG VOOR 3-4 PERSONEN?

800gr mager runderpoulet
0,5L azijn
0,5L water
8-10 kruidnagels
4 laurierblaadjes
rozemarijn
2 rode uien (voor in de marinade)
2 witte uien
2 eetlepels appelstroop
4 plakjes ontbijtkoek
4 stukjes pure chocolade (ja echt haha!)
allesbinder

BEREIDING:
  • Maak de marinade klaar voor het vlees door de azijn, water, kruidnagels, laurierblaadjes, rozemarijn en peper en zout in een grote (afsluitbare) bak te mengen. Snijd ook de twee rode uien in blokjes en doe deze ook in de marinade. Heb je de runderpoulet al in blokjes gekocht, dan kun je dit zo in de marinade doen. Snijd het vlees anders in blokjes van ongeveer 2cm bij 2 cm. Laat het vlees ongeveer 24 uur marineren. Dit klinkt lang, maar het is wel echt nodig om de zuurvlees-smaak te krijgen.
  • Laat in een grote braadpan wat boter smelten. Vis de stukjes vlees met een schuimspaan uit de marinade en doe dit in de braadpan. Bewaar de marinade!!
  • Snijd de twee witte uiten in blokjes en bak deze met het vlees mee. Laat het vlees braden tot de marinade die uit het vlees komt is verdampt en tot het vlees een beetje bruin begint te kleuren. Dit kan ongeveer een half uur tot drie kwartier duren.
  • Voeg vervolgens de rest van de marinade bij het vlees in de braadpan. Doe hier de appelstroop en de pure chocolade bij en scheur de ontbijtkoek in stukjes in de pan. Roer dit goed door en laat dit vervolgens ongeveer drie kwartier op laag vuur sudderen met de deksel schuin op de pan.
  • Na drie kwartier kun je controleren hoe dik je zuurvlees is. Hou je van een dikkere saus en is je zuurvlees te dun? Maak dan een papje van een beetje allesbinder en koud water en voeg dit bij je saus. Je zult zien dat de saus meteen dikker wordt.
  • Proef je zuurvlees. Vind je de saus te zuur? Voeg dan wat extra ontbijtkoek, stroop en of chocolade toe. Ontbijtkoek en appelstroop maken de saus zoeter, de chocolade geeft een klein bittertje.
  • Schep een ruime portie zuurvlees op je bord (of in een leuk apart schaaltje) en serveer met frietjes.

Tip:

Ik maak deze hoeveelheid voor 2 personen, zodat we de tweede dag nog wat over hebben en we dit bijvoorbeeld met wat stokbrood kunnen eten.

 

Smakelijk eten!
Liefs, Dewi
∴ Follow me on Instagram , Facebook & Bloglovin’