Rustig interieur

10 tips om rust in je interieur te brengen

Je verzamelt in je huis meubels en accessoires. Al die persoonlijke spullen zorgen ervoor dat je huis een thuis wordt. Maar soms kan je huis door alle accessoires druk aanvoelen. Ik geef je 10 tips om rust in je interieur te brengen, zodat je na een drukke dag heerlijk thuis tot rust kan komen.

Rustig interieurThe home scene

1. Houd de basis rustig

Zorg ervoor dat je rustige kleuren in je interieur gebruikt. Houd de basis van je interieur licht met een rustige accentkleur in de basis. Die kleur kun je vervolgens in verschillende tinten in je interieur terug laten komen. Aardetinten, pastelkleuren of grijstinten zorgen voor een rustig geheel. Als je voor een donkerdere accentkleur op de muur kiest zorg er dan voor dat je met je rug naar die kleur toe zit, bijvoorbeeld achter de bank. Door de lichte kleuren ‘voor’ je te houden creëer je licht en dus rust.

Tip: Als je muurverf van je accentmuur over hebt, verf een paar terracotta potten in dezelfde kleur. Dezelfde kleur in verschillende elementen terug laten komen.

Rustig interieurThe ultra linx

2. Maak gebruik van grote elementen

Grote elementen in de huis geven rust. Plaats een grote (hoek)bank of plaats een grote kast. Anders dan je zou verwachten werken grote meubels juist ruimtelijk en ze geven rust. Hetzelfde geldt voor accessoires. Je kunt 10 kleine posters aan de muur ophangen, maar één of twee grote posters geven een veel rustiger effect.

Rustig interieurHomedecorinfo

3. Gebruik verschillende texturen

Varieer met texturen. Om je interieur interessanter te maken kun je werken met verschillende texturen. Leg bijvoorbeeld een plaid op de bank in dezelfde tint, maar in een andere textuur. Zo behoud je de rust in je interieur, maar creëer je warmte en gezelligheid.

rustig interieur (3)The ultra linx

4. Houd je huis opgeruimd

Zorg ervoor dat spullen die niet decoratief zijn opgeruimd zijn. Maak stapeltjes van tijdschriften, gebruik manden om sjaals, handschoenen of andere spullen in op te bergen. Een opgeruimd huis geeft rust. Je hoeft niet meteen alle overbodige spullen weg te gooien, maar niet alle spullen hoeven in het zicht te staan. Ja, ook ’s ochtends je bed opmaken geeft rust. Niet het eerste waar je zin in hebt ’s ochtends, maar het is heerlijk om ’s avonds in een opgemaakt bed te stappen!

Rustig interieurDesignstuff

5. Wees selectief in je decoratie

In plaats van al je decoraties in je woonkamer uit te stallen, maak een selectie van je favoriete items van dat moment. Zo kunnen je favoriete items een tijd in je huis shinen en je huis heeft een rustige uitstraling doordat er geen overkill aan accessoires is. Ben je na een tijdje uitgekeken op je favoriete accessoires, dan verander je de boel. Kies nieuwe favoriete items en je hebt het gevoel dat je allemaal nieuwe accessoires hebt (ook nog eens veel beter voor je portemonnee dan steeds shoppen).

Rustig interieurCaithlin Mills

6. Groeppeer je accessoires

In plaats van je interieur accessoires random in je woonkamer neer te zetten geeft het een rustiger effect om kleine groepjes van je accessoires te maken. Plaats foto’s, theelichten of planten in kleine groepjes.

Rustig interieur@interiormilk

7. Goede verlichting

Goede verlichting is heel belangrijk in een ruimte. Let erop dat je op de juiste plekken verlichting hebt en dat deze ook dimbaar is. Gedimd licht zorgt voor rust en sfeer, terwijl fel licht heel functioneel kan zijn bijvoorbeeld in de keuken of in een leeshoek maar meer onrust creëert.

Rustig interieurOscar V

8. Pas raambekleding aan op je interieur

Als je woning grote ramen heeft zal raambekleding een groot oppervlak beslaan. Om de rust in je interieur te bewaren moet je ervoor zorgen dat je raambekleding mooi samenblendt met de rest van je inrichting. Het is namelijk niet de bedoeling dat je raambekleding een accent in je interieur wordt, dat zorgt voor onrust. Kies raamdecoratie in de kleur van je muren of een kleur die vaker in je interieur terugkomt.

Rustig interieurElisabeth Heier

9. Gebruik planten in je interieur

Planten staan bekend voor hun luchtzuiverende werking. Daarnaast geven ze ook altijd sfeer aan een ruimte vind ik zelf. Ga op zoek naar een plant die bij jou past of die bij jouw behoeftes past (bijvoorbeeld onderhoudsvriendelijk voor de mensen zonder groene vingers onder ons). Net zoals ik al bij tip 2 aangaf, wees niet bang om voor een grote plant te kiezen dit geeft meer rust in de ruimte dan een plant die eigenlijk te klein is voor de ruimte.

Rustig interieurNicoline Olsen for Bo Bedre

10. Kies je eigen stijl

Zorg ervoor dat je interieur de stijl heeft waarbij jij je prettig voelt. En als dat niet in een plaatje past dat online of in woonwinkels geschetst wordt, who cares? Je hoeft je heus niet te beperken tot één interieurstijl, maar zorg ervoor dat je een mix van stijlen vind die een harmonieus geheel vormen waarin jij je helemaal thuis voelt. Ook het ‘thuis’ gevoel geeft rust.

Heb je zelf nog tips om rust in je interieur te brengen? Ik vind het leuk om nog meer tips te leren kennen!

Liefs, Dewi
∴ Follow me on Instagram & Facebook ∴

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.